Geluidsisolatie

Wanneer je een woning isoleert, denk je in de eerste plaats aan energie- en warmteverlies. Logisch, want dit zijn de zaken die de grootste invloed hebben op het kostenplaatje achteraf. Ook vocht wordt natuurlijk in het achterhoofd gehouden, maar dit gaat meestal samen met warmte. Vochtige ruimtes zullen nagenoeg altijd koude ruimtes zijn en een goede warmte-isolatie is dus ook perfect om vocht te vermijden. Daarnaast dient er echter ook rekening gehouden te worden met geluidsisolatie. En dit wordt weleens over het hoofd gezien. Geluidsisolatie is nochtans niet minder belangrijk.

Waarom geluidsisolatie

Geluidsisolatie heeft twee functies. In de eerste plaats moet geluidsisolatie geluid buitenhouden en in de tweede plaats moet ze geluid binnenhouden. Bij het geluid dat je wilt buiten houden, kan je denken aan straatlawaai, vliegtuigen, treinen, een school in de buurt, een autosnelweg, enzovoort. Geluid dat je wilt binnenhouden zijn luide muziek, tv, kinderen, en dergelijke meer. Geluidsisolatie waarborgt je privacy en je nachtrust.

Geluidsisolatie en de wet van de massa

Een eerste vorm van geluidsisolatie is de massa van muren, dak en vloer te verhogen. Hoe groter een massa, hoe minder doordringbaar. Hoe zwaarder een massa, hoe minder gevoelig voor trillingen. En dat is exact waaruit geluid bestaat. Allemaal kleine trillingen. Bij zware, dikke muren zal er dus heel wat minder geluid binnendringen dan bij een lichtere variant. Helaas is dit natuurlijk niet oneindig inzetbaar. We kunnen onze muren maar tot een bepaald niveau verdikken zonder al te absurde woningen te creëren. Daarom is de massa wet maar beperkt toepasbaar.

Gebruik van een spouw voor geluidsisolatie

Een tweede vorm is het gebruik van een spouw die wordt opgevuld. Ook hier geldt dat massa de geluidsisolatie verhoogt en ten goede komt. Je zet twee muren met daartussen een lege ruimte. Zowel de muren als de ruimte ertussen hebben bij voorkeur een behoorlijke dikte. De ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Wanneer het geluid op de eerste muur botst, wordt een deel van het geluid tegengehouden en een deel doorgegeven aan het isolatiemateriaal. Dit houdt op zijn beurt een andere frequentie tegen waardoor nog meer geluid wordt tegengehouden. Daarna gebeurt dit nog een derde keer met de tweede muur. De efficiëntie van het systeem hangt af van de dikte van muren, de opvulling van de spouw en de gekozen materialen. Hou dit altijd goed in de gaten bij geluidsisolatie.

Geluidsabsorptie

Een derde mogelijkheid is het gebruik van geluidsabsorberend materiaal. Hierbij kan je denken aan de zachte noppenbekleding die je vaak in geluidsstudio’s terugvindt. Natuurlijk wil je in je woning geen zichtbare geluidsabsorberende materialen aan de muren, maar ze kunnen ook perfect onder de afwerking geplaatst worden. Sommige bedrijven hebben zelfs platen die speciaal voor geluidsabsorptie in woningen ontworpen zijn. Het principe hierbij is het vermijden van weerkaatsing. In holle ruimtes met vlakke wanden blijft geluid reizen doordat het van de ene wand naar de andere weerkaatst wordt. Het zachte geluidsabsorberende materiaal weerkaatst het geluid niet waardoor het stopt wanneer het tegen het materiaal botst. Dit is ideaal wanneer je een ruimte geheel geluiddicht wilt maken. Maar ook om geluiden buiten te houden werkt het prima.

U wilt graag meer weten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>