R waarde isolatie

De r-waarde van een isolatiemateriaal drukt uit in welke mate het materiaal warmte kan tegenhouden. Hoe meer warmte nog kan doordringen en verloren gaat, hoe lager de r-waarde zal liggen. Wanneer je isoleert, is een hoge r-waarde dus wat je zult beogen. Hoe hoger, hoe beter want een goede warmte-isolatie staat garant voor lagere energiekosten.

R-waarde en dikte van het materiaal

De dikte van het materiaal heeft zeker een grote invloed op de r-waarde. Logisch want een dichte en dikke substantie is natuurlijk moeilijker te penetreren dan een lichte stof die poreus is. En wanneer de warmte niet kan doordringen in de isolatielaag, kan ze ook niet langs die weg verdwijnen. Ook de hoeveelheid materiaal is mee bepalend voor de r-waarde van je gehele woning. 5 centimeter isolatie zal heel wat minder effectief zijn dan bijvoorbeeld 20 centimeter van dezelfde isolatie.

R-waarde en ouderdom van het materiaal

Ook de ouderdom van het materiaal is belangrijk. Nagenoeg elk materiaal is onderhevig aan slijtage en voor isolatie is dat niet anders. Dit heeft als gevolg dat de effectiviteit van het materiaal over de jaren zal afnemen. Een goede reden om met een r-waarde te starten die heel hoog ligt. Wanneer ze dan daalt doorheen de tijd, blijf je toch een goede isolatie behouden. Een gratis offerte zorgt voor een zicht op de kost van een goede isolatie.

This entry was posted in informatie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>