Asbest risico woning

Vroeger werd er niet zoveel gepraat over asbest en werd het vaak in de bouw van huizen en daken gebruikt. Het werd gezien als een goed materiaal wat niet alleen sterk was, maar ook slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en als kers op de taart was het ook nog eens goedkoop. Asbest werd samen met een bindmiddel verwerkt in bijvoorbeeld cement, lijm, gips of karton en vervolgens gebruikt bij de bouw. Door alle positieve eigenschappen van asbest is het dus veel gebruikt en helaas kwamen de risico's, van deze verzamelnaam van zes verschillende soorten in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur, pas later naar voren.

Waar wordt het in gebruikt?

Gelukkig is het gebruik van asbest nu niet meer aan de orde, maar doordat het veelvuldig is gebruikt vroeger kom je het helaas nog op veel verschillende plekken tegen. Zo kun je ook asbest tegenkomen in isolatiemateriaal. Als je bezig bent met woningisolatie, laat dan goed nakijken of je oude isolatie geen asbest bevat en of je dit zelf mag en kunt weghalen. Neem hierin geen risico. In onder andere hittebestendig textiel, brandwerende platen, onderlagen van vloerbedekking en rem- en frictiemateriaal kun je asbest tegenkomen.

Wat zijn de risico's?

Blootstelling aan asbest kan heftige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het inademen van de losse vezels kunnen zich nestelen in je lichaam met als gevolg dat er longkanker, longvlies- en buikvlieskanker kan ontstaan. Ook kun je last krijgen van stoflongen. Wil je asbest laten weghalen doordat je bijvoorbeeld bezig bent met woningisolatie, vraag dan een professioneel bedrijf om hulp.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van isolatie aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!
Zie de volgende websites voor meer informatie:
- Asbest
- Asbest volgsysteem
- Rijksoverheid

Bespaar tot wel 20%!

Vind en vergelijk bedrijven in je regio