Asbest

Asbest wordt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, al sinds de oudheid gebruikt. Van in het oude Rome zijn al verhalen bekend waarbij asbest werd gebruikt als onbrandbare stof, bijvoorbeeld als lijkwade van koningen. Op deze manier werd de as van de overledene niet vermengd met de as van bijvoorbeeld de kleding.

Asbestdak

Vanaf na de Tweede Wereldoorlog werd asbest voornamelijk veel in de bouw gebruikt, terwijl al jaren daarvoor werd gewaarschuwd voor de gevaren ervan. Sinds de jaren '80 werd asbest verboden. Als je ervoor kiest om een woning te isoleren, kan het zijn dat je asbest tegenkomt. Het verwijderen van het asbest moet zorgvuldig gebeuren! De overheid kan tijdens een willekeurige inspectie of na een klacht van omwonende flinke boetes uitdelen aan overtreders. Het is namelijk bijna niet mogelijk om zelf asbest op de juiste manier te verwijderen en is er altijd wel een specialist nodig die het volgende Nederlandse en Europese regels kan doen. Deze asbestbedrijven hebben vaak een SC-530/540 certificering waarmee zij toestemming van de overheid hebben om asbest uit een bouwwerk te verwijderen.

Wat moet ik doen als ik asbest in mijn huis heb?

Voor 2024 moet in Nederland al het asbest worden verwijderd en vernietigd. Elke particulier moet dus zorgen dat tegen die tijd het asbest is verwijderd. Als je nu weet dat er asbest op of in je huis aanwezig is, doe je er verstandig aan om dat zo snel mogelijk te laten verwijderen. Van tijd tot tijd worden er door de overheid ook asbest subsidies gegeven.

Wat kost het laten verwijderen van asbest?

Een oppervlak tot 35 vierkante meter aan asbesthoudend materiaal mag je zelf verwijderen, mits hierbij geen asbestvezels vrij kunnen komen. Je moet het materiaal dus intact kunnen loshalen, bijvoorbeeld door enkel schroeven los te draaien. Wanneer het over grotere oppervlakten gaat of het materiaal niet intact verwijderd kan worden, is het verplicht een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Als richtprijs kun je een tarief van €20 euro per vierkante meter aanhouden.

Wat kost jouw woning isoleren?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven