Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Condensvorming

Condensvorming kan heel wat problemen met zich meebrengen in een huis. Zeker wanneer het vocht zich gaat opstapelen in de muren, het plafond of de vloer. Het kan de materialen beschadigen en schimmels vormen.

Wanneer deze situatie niet aangepakt wordt, kunnen de gevolgen groot zijn. Afbrokkeling van de muur, loshangend behang en in het geval van schimmel, gezondheidsproblemen. Een snelle en adequate actie is dus noodzakelijk. Meer over condensatievocht.

Oorzaak condensvorming

Condensvorming ontstaat wanneer er een groot temperatuurverschil is tussen een oppervlakte en zijn omgeving in een vochtige ruimte. Wanneer er bijvoorbeeld een koud raam aanwezig is in een warme ruimte zal de vochtige lucht rond het raam zijn vocht niet kunnen vasthouden en dus condens vormen op het raam. Dit is ook het geval bij koude muren, plafonds, en dergelijke meer. Mensen, huisdieren en planten in een woning of kantoorpand produceren vocht en wordt dit vocht in de binnenruimtes verspreid. Zolang er geventileerd wordt is er geen probleem. Ook zijn er enkele bouwkundige oorzaken van condensvorming:

  1. Vocht dat optrekt
    Een hoge waterstand in de omgeving in combinatie met de zuigende werking van verticaal metselwerk (bakstenen, binnenmuren ed.) is meestal de oorzaak van optrekkend vocht. Het komt een woning of kantoor binnen via funderingen, de kruipruimte en muren. Houten vloeren en muren kunnen hierdoor beschadigd raken en ontstaat er schimmelvorming.
  2. Koudebruggen
    Als er direct contact is tussen warme lucht en een koud oppervlakte zal er op die plek vochtophoping zijn. Koudebruggen zijn meestal in de spouwen te vinden, waar bouwafval vaak de oorzaak is. Door het afval is er een ‘connectie’ tussen de lucht buiten en in de binnenruimtes. De lucht in de spouwmuur kan zijn werk dan niet doen en ontstaat er dus een zogeheten koudebrug.
  3. Lekkages
    Het kan ook zo zijn dat er een lekkage is in de woning of op kantoor. Vaak is er veel breekwerk nodig om de oorzaak van een lekkage te vinden. Alleen waar het water ophoopt en schade veroorzaakt is de lekkage direct waar te nemen, maar nog zal het dus niet duidelijk zaak wat de lekkage veroorzaakt heeft.

Wat heeft condensvorming met energiebesparing te maken?

Een in verhouding vochtige lucht, door condens, is lastiger te verwarmen. Zo zullen je stookkosten dus flink oplopen omdat de thermostaat moeite heeft deze vochtige lucht te verwerken. Dit zorgt ook voor het onbehagelijke, klamme gevoel dat je kan hebben in huis terwijl de verwarming wel degelijk aan staat.

Hoe is condensvorming te herkennen?

  • Er is een muffe geur op een bepaalde plek in het huis
  • Stucwerk en behang gaat loslaten
  • Er zijn duidelijke schimmelplekken of vochtplekken waar te nemen
  • Er zijn algen op de muren en/of plafond te zien
  • Energieverbruik gaat opeens omhoog
  • Veel condens op ruiten
  • Zilvervisjes en pissebedden

Hoe voorkom je condensvorming?

Compleet voorkomen is niet altijd mogelijk. Door bijvoorbeeld koken of douchen kan er ineens zo’n groot temperatuurverschil ontstaan tussen omgeving en oppervlakte dat er condens ontstaat. Toch kan je dit wel in de perken houden door goed te ventileren. Zo kan je in ieder geval de negatieve effecten van condens beperken. Zorg altijd voor goede ventilatie na het douchen bijvoorbeeld, zet het doucheraampje open of als je dit niet hebt laat de deur dan even op staan en zet in eventuele andere vertrekken een raam open om zo de temperatuur weer stabiel te maken. Over het algemeen geldt ook dat je in de rest van je woning regelmatig moet ventileren. Belangrijk is om dan meerdere ramen of deuren tegen elkaar open te zetten zodat er een lucht doorstroom ontstaat.

Condensvorming vermijden

De beste manier om condensvorming te vermijden is voldoende verluchting voorzien. Een goed ventilatiesysteem voert de vochtige lucht af waardoor er geen condens kan ontstaan op de diverse oppervlakken in het huis. Zeker in ruimtes waar veel vocht aanwezig is, is ventilatie onontbeerlijk. Dus:

  • Een ruimte ventileren en luchten is zeer belangrijk
  • Als er meer mensen in huis zijn, dien je extra te ventileren
  • Minder vocht in huis door de was buiten te hangen
  • Houd de temperatuur in huis altijd boven de 15 graden Celsius
  • Maak de badkamer schoon door het water met een trekker te verwijderen
  • Zet de afzuigkap tijdens het voorbereiden van eten aan
  • Laat altijd je mechanisch ventilatiesysteem aan staan

Is er geen definitieve oplossing?

Helaas niet. Er is nog niets tegen condensvorming gevonden. Belangrijk is dus om voor je gaat douchen dit te anticiperen en eventueel van te voren al wat open te zetten. Toch is het begrijpelijk als je hier in de winter mee wacht tot na het douchen.

 

Offertes van vochtexperts ontvangen?

Kies voor een erkende vochtspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtspecialisten