E-peil (energieprestatiepeil)

Het E-peil is een maatstaf om het energieverbruik van een woning en de vaste installaties ervan te meten. Het E-peil is van verschillende factoren afhankelijk. In dit artikel vertellen we je meer over het E-peil en welke factoren van belang zijn.

Wat is een E-peil precies?

Het E-peil is een waarde die aangeeft wat de energieprestatie is van een gebouw en de installaties ervan. Eigenlijk komen alle factoren die bepalend zijn voor het energiepeil van een gebouw naar voren, zoals de luchtdichtheid, oriëntatie ten opzichte van de zon, compactheid van het gebouw, isolatie en de vaste installaties (zoals de verwarming, ventilatie en warmwatervoorziening en dergelijke). Zoals je al wel hebt kunnen opmaken is het E-peil onder andere afhankelijk van de ligging en de constructie van het gebouw. Dit bepaalt weer de ligging ten opzichte van de zon en de compactheid van het gebouw. Toch zijn er een aantal dingen die je wel kunt beïnvloeden, zoals de installaties en de isolatie.

Wat kun je met een goede isolatie bereiken?

Aan de hand van een goede isolatie kun je het E-peil flink omlaag halen. Zo voorkom je dat warme en koude luchtstromen binnendringen. Dit werkt besparend, omdat je op deze manier niet onnodige warmte of kou verliest. Doe je dit wel, dan moet je verwarming harder werker en dat kost geld. Ook energiezuinige installaties spelen een belangrijke rol in de hoogte van het E-peil.

Wat kost jouw woning isoleren?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven