Manta vloeren zijn betonvloeren die in de jaren '60 en '70 veel gebruikt werden in woningbouw. Deze vloeren kenmerken zich door het gebruik van calciumchloride om het hardingsproces van het beton te versnellen. Echter het gebruik van calciumchloride bracht als nadeel met zich mee dat het van invloed was op de metalen bewapening in beton en er zo roestvorming kon ontstaan, ook wel betonrot genoemd. Als deze vloeren zich in je woning bevinden kan dit grote gevolgen hebben als er ook bij jou betonrot is ontstaan.
In Nederland zijn de Manta vloeren in ongeveer 115.000 woningen gebruikt. Ze zijn alleen op de begane grond gebruikt. Onderzoek heeft reeds uitgewezen dat lang niet in elke woning betonrot is opgetreden, maar dat zegt niet dat dit niet alsnog kan gebeuren. Het gaat om de Manta vloeren die zijn geïnstalleerd in de periode 1965 tot 1981. Is je woning later of eerder gebouwd? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Van de woningen die de Manta vloerdelen hebben is vastgesteld dat er bij ongeveer 25% hiervan direct risico is. Om vast te stellen of je deze vloerdelen hebt moet je onder je woning via de kruipruimte. Manta vloerdelen hebben een breedte van 1 meter 20 en hebben zogenaamde ribben waartussen ongeveer 6 cm vulling zit.
Als je hebt vastgesteld dat je wellicht een Manta vloer hebt kan je een bouwkundige keuring aanvragen om te beoordelen of onmiddellijke reparatie vereist is. Mocht dit nodig zijn kan je offertes aanvragen bij bouwbedrijven en isolatiebedrijven. Doordat een vloer toch wel een vitaal deel is voor goede isolatie zijn veel isolatiebedrijven bedreven in het repareren van de Manta vloeren.
Op Isolatie.net lees je alles over woningisolatie.
Bekijk de 300+ artikelen over isolatie.
Bekijk de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven