Ventilatie spouwmuur

Het is heel belangrijk om een spouwmuur goed te ventileren. Een goede spouwmuur is een geïsoleerde spouwmuur, maar ook een goed geventileerde ruimte tussen de muren.

Wat is een spouwmuur?

Oude huizen hebben enkel één muur tussen de binnen- en buitenkant van de woning. Modernere huizen hebben echter twee muren: een binnenmuur en een buitenmuur. De binnenmuur is de muur die je aan de binnenzijde van de woning ziet en de buitenmuur is de aan de buitenzijde van de woning zichtbare muur. De ruimte tussen deze twee afzonderlijke muren noemt men de spouw en het geheel van binnenmuur, spouw en buitenmuur noemt men de spouwmuur.

Waarom moet de spouwmuur geventileerd worden?

De buitenmuur laat vocht door. Dit kan doordat het vocht langzaam in de bakstenen trekt en daardoor binnen uitkomt, maar dit kan ook condens zijn dat ontstaat door het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur. Het vocht dat in de spouwmuur ontstaat, moet ook weer afgevoerd worden. Als dit niet gebeurt zal het vocht in de spouw naar de binnenmuur trekken en zo de binnenmuur vochtig maken. Dat klinkt alsof het niet zo een groot probleem is, maar niets is minder waar. Vochtige muren kunnen immers het behang beschadigen en een broedplaats voor allerlei schimmels en andere ziektekiemen zijn. Kortom: die spouwmuur wil je zo droog mogelijk hebben. De beste manier om deze spouw droog te krijgen en houden is door verse lucht toe te voeren. Deze lucht zal de spouw laten drogen zodat je van de genoemde waterproblematiek geen last krijgt. Het ventileren van de spouwmuur is een simpele klus; hiervoor zijn speciale ventilatiegaten te koop met de afmetingen van een baksteen waardoor de spouwmuur goed geventileerd kan worden. Let wel op dat de gaten voor ventilatie niet te groot worden, dan kan het voor ongedierte weer aantrekkelijk zijn om in de warme (en toch altijd ietwat vochtige) spouwmuur te gaan wonen.

Wat kost jouw woning isoleren?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven