Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatie

Goede ventilatie is nodig voor elke woning, anders krijg je gegarandeerd vochtproblemen en schimmels. Je hebt misschien ooit eens zwarte vlekken op het pleisterwerk in een hoek gezien, of in de buurt van je ramen. Na een tijdje gaat die schimmel ook een typische geur verspreiden. Hoe vermijd je dit soort problemen effectief, en wat voor type ventilatie kies je best? Lees het allemaal hier!

Ga snel naar:
Wat is nodig voor goede ventilatie?
Hoe effectief is ventilatie?
Waarom ventileren bij woningisolatie?
Voordelen van ventilatie
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de risico’s van onvoldoende ventilatie?

Slechte ventilatie kan snel tot problemen leiden. Denk aan vocht in huis, schimmelvorming, … Maar nóg problematischer zijn de gezondheidsklachten die hierop volgen. Hoofdpijn, keelpijn of zelfs een longontsteking; het zijn allemaal mogelijke gevolgen van een ongezond binnenklimaat. Bovendien is dit een ideaal klimaat voor huisstofmijt, wat funest kan zijn voor mensen met een allergie.

De oplossing? Kies voor een gepast ventilatiesysteem. Zo zorg je voor een gezond binnenklimaat en blijft je woning in optimale staat. Daarnaast is dit een vereiste als je jouw huis wilt isoleren. Een expert vertelt je graag meer. Maak vrijblijvend gebruik van onze offerteservice.

 

Wat is nodig voor goede ventilatie?

De meeste nieuwere huizen hebben goede ventilatieroosters. Het is belangrijk dat deze roosters altijd open staan, aangezien je ramen even openzetten niet voldoende is. Continu ventileren is nodig voor een gezonde leefomgeving. Een andere goede tip is om de ventilatieroosters tegenover elkaar open te zetten. Heb je echter een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan regelmatig de filters.

Hoe effectief is ventilatie?

Ventilatie is altijd nodig, omdat je anders te lang dezelfde lucht gebruikt. Ook als je aan een drukke straat met veel vervuiling woont is het goed om te ventileren. Dit zijn je opties:

  • Ventilatiesysteem A: bij oudere woningen zijn er onder de deuren en de ramen genoeg kleine kieren en spleetjes voor degelijke natuurlijke ventilatie. Daarnaast zie je vaak het ventilatiesysteem A, waarbij je enkel ventilatieroosters gebruikt voor natuurlijke toe- en afvoer van lucht.
  • Ventilatiesysteem B: door betere isolatie en winddichte ramen en deuren is alleen natuurlijke ventilatie niet voldoende voor een gezond binnenklimaat. Je kies dan mogelijk voor een ventilatiesysteem B. Hierbij duwt een elektrische ventilator verse lucht op mechanische wijze de woning binnen. Dit gebeurt via een buizensysteem. Verbruikte lucht stroomt vervolgens op natuurlijke wijze naar buiten. Een nadeel van dit systeem is dat je constant een kleine overdruk hebt.
  • Ventilatiesysteem C: dit is vandaag de dag een erg populaire optie. Boven een aantal ramen komt dan een luchtrooster waarlangs verse lucht de woning binnenkomt. Verbruikte (vochtige) lucht wordt daarna door een elektrische ventilator afgezogen. Deze afzuiging is via sensoren mechanisch te automatiseren, zodat je systeem alleen werkt als dit echt nodig is. Zo’n systeem is daarom zeer effectief, maar wel iets minder rendabel in de winter. Je zuigt dan koude lucht van buiten aan, waardoor je moet verwarmen.
  • Ventilatiesysteem D: wil je genieten van mechanische toe- én afvoer van lucht? Kies dan voor een ventilatiesysteem D. Je ventilator zal dan via aparte buizen (rood en blauw) verse lucht binnen stuwen en de verbruikte vochtige lucht via de sanitaire ruimtes en je keuken elektrisch afzuigen. Er wordt net zoveel lucht afgezogen als de aanvoer. Beide staan in balans: zogenoemde ‘balansventilatie’.

 

Waarom ventileren bij woningisolatie?

Ben je van plan om je huis te laten isoleren of heb je dit al gedaan? Het is dan belangrijk dat je de woning continu ventileert. Dit is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar is ook voordelig voor je energierekening; droge lucht is namelijk makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

 

Wat is isoleren precies?

Steeds meer mensen kiezen er voor om hun woning te laten isoleren. Met woningisolatie zorg je er voor dat koude of warme lucht van buitenaf niet naar binnen kan komen. Zo hoeft je verwarming niet harder te werken om je woning op temperatuur te brengen. Zo bespaar je een hoop energie én geld. Daarbij lever je ook een goede bijdrage aan een beter milieu, omdat je minder CO2 uitstoot.

 

Voordelen van ventilatie

Dagelijks produceert alles wat leeft in huis een hoop vocht. Denk aan je huishouden, dieren, … Het is daarom belangrijk dat je continu ventileert, omdat vochtige lucht niet goed is voor het menselijk lichaam en schadelijk kan zijn voor de constructie van jouw woning. Ook is een huis met een hoge luchtvochtigheid moeilijker warm te houden.

Een ventilatiesysteem komt pas écht tot zijn recht in combinatie met woningisolatie. Wat kost dit je? Benader isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg deze voorstellen vervolgens naast elkaar en vind de beste expert voor jouw klus.

 

 

Offertes van ventilatiespecialisten ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten