Bouwkundig rapport belang
Als je van plan bent een woning te kopen of juist net een woning hebt gekocht is het verstandig een bouwkundig rapport aan te vragen over de woning. Hier zijn wat kosten aan verbonden, maar mochten er gebreken ontdekt worden dan kan je dit alsnog verhalen op de verkoper. Als je pas veel later achter problemen komt heb je het vaak aan je zelf te danken dat je niet beter gekeken hebt.
Nieuwbouw heeft toch geen bouwkundig rapport nodig?
Dit is een naïeve gedachte. Elke woning kan gebreken hebben. Of deze nou vijftig jaar oud is, of slechts vijf jaar oud. Er kan altijd wat mis zijn gegaan in het bouwproces of er kunnen in de loop van de tijd dingen zijn ontstaan. Daarnaast is er voor elke bouwperiode wel een risico. Bekend voorbeeld zijn de Mantavloeren van de jaren ’60 en ’70. Om jezelf geheel in te dekken is het altijd verstandig om een bouwkundig rapport op te laten maken. De kosten hiervan kan je vaak aftrekken van de belasting en zo hoeft het dus helemaal niet duur te zijn.
Bouwkundig rapport verplicht?
Als je je huis wilt verkopen is het zeker aan te raden een bouwkundig rapport op te vragen. Hiermee kan je eventuele mankementen opsporen en daarnaast geeft het eventuele kopers een zekerheid, waardoor je vaak je woning alleen maar sneller kunt verkopen. Wat dat betreft is €350 snel terug verdiend.