Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Binnenmuurisolatie: welke opties?

Een binnenmuur isoleren heeft lang niet altijd zin. Het hangt af van het doel van de isolatie. Wil je vooral minder warmteverlies? Dan is het niet zo interessant om je binnenmuren te isoleren. Maar als je een optimale geluidsisolatie beoogt, is deze methode wél interessant. Wat zijn de opties bij de isolatie van je binnenmuren? En kan je het ook zelf? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Werkwijzen voor binnenmuurisolatie
Zelf doen of isolatiespecialist?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is het nut van binnenmuurisolatie?

Is het niet mogelijk om je spouwmuur te isoleren? En is je gevel nog in een goede staat? Dan kan je overwegen om je muren te isoleren langs de binnenkant. Deze methode heeft een dubbel doel:

  • Op vlak van thermische isolatie: als het gaat om een binnenmuur die grenst aan de buitenomgeving kan binnenmuurisolatie warmteverlies voorkomen. Bij binnenmuren die grenzen aan de binnenomgeving is het thermische effect verwaarloosbaar. De temperatuurverschillen tussen de ruimtes aan beide zijden zijn namelijk te klein.
  • Op vlak van geluidsisolatie: binnenmuurisolatie biedt wel altijd een grote meerwaarde om buiten- en binnengeluiden tegen te houden. Daarom gebruiken isolatiespecialisten vaak minerale wol als glas- of rotswol. Deze materialen bieden een optimale geluidsisolatie en zorgen dus voor een zalig wooncomfort.

TIP: laat je adviseren door een isolatiespecialist. Zo maak je zeker de juiste keuzes voor jouw project. Ontvang gratis advies op maat!

 

Werkwijzen voor binnenmuurisolatie

Er zijn verschillende methodes om een binnenmuur te isoleren. We zetten de 2 belangrijkste werkwijzen even op een rij:

 

1. Voorzetwanden met een profiel

Vaak zijn de voorzetwanden voorzien van een houten of aluminium profiel. Dit is nodig om de isolatieplaten of dekens tussen te plaatsen zodat ze op hun plaats blijven zitten. Een expert snijdt de isolatie op maat van dit profiel en werkt alles eventueel af met spuitisolatie. Hij voorziet ook een dampscherm aan de warme zijde om condensatievocht tegen te gaan.

 

2. Kant-en-klare isolatiewanden

Naast de wanden met een profiel zijn ook voorzetwanden te verkrijgen die volledig kant-en-klaar zijn. Hier zijn isolatiemateriaal en dampscherm al ingewerkt en het enige wat nog moet gebeuren is de hechting van de wanden aan de bestaande muren. Het grote voordeel van dit systeem is de enorme tijdswinst.

 

 

Kan ik het zelf doen of beter uitbesteden?

Isolatie van binnenmuren is zelf te doen als je handig bent. In het andere geval besteed je de werken beter uit aan een vakbedrijf. Zo ben je zeker dat de isolatie goed bevestigd is en er achteraf geen breekwerken meer nodig zijn. Bovendien krijg je een garantie op de uitgevoerde isolatiewerken en geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% (als je woning ouder is dan 2 jaar).

Op zoek naar betrouwbare isolatiespecialisten in je buurt? Simpel, vul gewoon het onderstaande offerteformulier in en binnen enkele werkdagen nemen erkende vakbedrijven contact met je op:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten