Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rolluiken

Je kan rolluiken laten plaatsen om verschillende redenen. De meest bekende reden heeft te maken met het weren van inbrekers. Ga je op vakantie, dan kun je zo je huis beschermen tegen ongewenste bezoekers. Rolluiken hebben echter nog heel wat andere functies. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Rolluiken: prijs
Soorten rolluiken
Rolluiken: materialen
Zelf doen of vaklui?
FAQ: rolluiken
Contacteer een expert!

 

Waarom rolluiken plaatsen?

Net als hierboven besproken, hebben rolluiken meerdere functies. Hieronder vertellen we meer over waarom je zou investeren in rolluiken:

 • Ongewenste bezoekers weren: de allerbelangrijkste functie van rolluiken is ongewenste bezoekers weren. Het is namelijk een extra barrière voor inbrekers om je woning binnen te geraken. Bovendien geniet je ook van meer privacy met rolluiken.
 • Ruimte verduisteren: wil je graag je ruimte verduisteren omdat de zon bv. in je tv-scherm schijnt? Of kan je enkel slapen in een volledig donkere kamer? Dan kan dat perfect met rolluiken. Daarnaast is het tijdens de hete zomers ook handig om de warmte van buiten te weren.
 • Geluidsisolerend: heb je last van heel wat straatlawaai? Dan zijn rolluiken ideaal om dit gedeeltelijk tegen te houden. Rolluiken zullen het geluid namelijk deels weerkaatsen zodat je er binnen minder last van hebt.

Denk je er over na om in rolluiken te investeren en wil je graag meer informatie? Dan kan je steeds terecht bij onze vaklui. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt!

 

Rolluiken: prijs

Het prijskaartje van rolluiken is onderhevig aan enkele factoren. Hoeveel rolluiken heb je nodig? Uit welk materiaal zijn ze gemaakt? Hoe groot moeten ze zijn? Welke bediening geniet jouw voorkeur? Dit zijn slechts enkele zaken die de prijs bepalen.

De prijs voor een rolluik kan dan ook aardig uiteenlopen. Over het algemeen schommelen deze tussen de €180 en de €1000, inclusief montage en btw. De volgende tabel legt uit hoe deze totaalprijs doorgaans tot stand komt.

Kostenpost Prijs Extra informatie
Het rolluik zelf €85 – €300 – €550 Van 1 m2 naar 2 m2 en 3 m2 en van kunststof naar aluminium
De bediening €10 – €275 Dit kan handmatig of elektrisch zijn.
De installatiekosten €85 – €175 Hoe groter het rolluik en ingewikkelder de montage, hoe hoger de prijs
Totaal €180 – €1000 Van klein kunststof rolluik tot groot aluminium rolluik en van handmatige bediening tot elektrische bediening.

 

Kostenbepalers rolluiken

 • Het rolluik zelf: de prijs die je betaalt voor je rolluik is voornamelijk afhankelijk van de afmetingen en het materiaal. Kunststof is goedkoper dan aluminium en uiteraard betaal je voor een groter rolluik meer dan voor een kleiner exemplaar.
 • De bediening: kies je voor een handmatige bediening door middel van een haspel en een touw? Dan ben je aanzienlijk minder kwijt dan voor een rolluik met motor. Deze laatste optie is wel handig als je de mogelijkheid wil hebben om je rolluik van afstand te bedienen. Sommige rolluiken kan je via een tijdschakelaar of app openen en sluiten, zelfs wanneer je niet thuis bent.
 • Montage: er zijn verschillende montagemethodes beschikbaar voor je rolluik die een invloed hebben op de prijs. Ook betaal je meer voor rolluiken die installateurs op een eerste of tweede verdieping moeten plaatsen. Je kan overwegen je rolluik zelf te monteren, maar houd er dan rekening mee dat je hier wel wat kracht en ervaring voor nodig hebt.

Soorten rolluiken

Bij het kiezen voor een rolluik is het soort rolluik een belangrijke overweging. Er zijn namelijk wel wat verschillende types op de markt. Hieronder vind je een korte opsomming:

 • Handmatige rolluiken: een handmatige rolluik heeft zo zijn voordelen. Zo is er natuurlijk de prijs die gemiddeld €100 lager ligt dan voor een elektrisch rolluik. Ook hebben handmatige rolluiken geen ingewikkeld mechanisme, dus zullen ze minder snel in storing gaan. Hierdoor is onderhoud ook nauwelijks nodig.
 • Elektrische rolluiken: een elektrische rolluik bedien je met een schakelaar aan de muur. Hier kun je eventueel ook een tijdsklok op laten installeren, mocht je dit willen. Deze optie is duurder, maar ideaal als het rolluik groot en zwaar is of als je wilt dat deze zich elke dag om dezelfde tijd opent.
 • Op afstand bedienbare rolluiken: dit is een elektrisch rolluik maar met een afstandsbediening waarmee je dus overal in huis je luik kunt openen en sluiten. Hierdoor gaat het gebruikersgemak omhoog en daarmee ook de eindprijs. Je kunt zelfs rolluiken aanschaffen die je aansluit op je domotica systeem en bedient met een app. Deze kun je dus zolang je wifi hebt overal bedienen.

Rolluiken: materialen

Een andere keuze die je hebt te maken is het materiaal. De meest gangbare materialen zijn kunststof en aluminium en beide hebben voor- en nadelen.

 • Kunststof: kunststof is de goedkoopste optie die je hebt. Kunststof is minder inbraakwerend, minder geluidswerend en esthetisch voor veel mensen wat minder aantrekkelijk. Toch is het geen slechte kandidaat voor rolluiken omdat het licht is, duurzaam en nauwelijks onderhoud nodig heeft.
 • Aluminium: rolluiken van aluminium zijn duurder, maar zijn sterk en geschikt voor het beschermen van een groot oppervlak. Voor een garagedeur is een elektrisch rolluik van aluminium vaak de beste keuze. Ook als het voor jou belangrijk is dat de rolluiken je woning beschermen van inbrekers kan je beter voor aluminium gaan.

Zelf doen of vaklui?

Naast het soort rolluik en het materiaal heb je ook de keuze om deze zelf te monteren of om dit te laten doen. Er zijn drie montagemethoden, namelijk inbouwen, opbouwen en een voorzetten:

Wil je de montage zelf doen, dan kies je beter niet voor een inbouwrolluik omdat deze bij een bestaande woning in de gevel moet worden verwerkt. Een voorzetrolluik is het gemakkelijkste om zelf te plaatsen, want deze monteer je op het kozijn of de buitenmuur. Een opbouwrolluik plaats je tussen de buitenmuren.

TIP: laat je bij de montage van een rolluik bijstaan door een expert. Die beschikt over de nodige ervaring en kennis om de klus tot een goed einde te brengen. Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui via onze offerteservice.

Veel gestelde vragen over rolluiken

Ben je van plan rolluiken aan te schaffen? Dan kun je hier alvast lezen wat de meest gestelde vragen zijn omtrent deze aanschaf en het bezitten van rolluiken. • Wat zijn de minimum- en maximumafmetingen?
  Natuurlijk verschilt het antwoord op deze vraag per rolluikleverancier. Ook kun je als je maatwerk kiest, kan je de meest vreemde maten laten uitvoeren. Kijken we enkel en alleen naar de standaardafmetingen? Dan kan je erop rekenen dat je een rolluik kan bestellen vanaf 85 cm breed en 50 cm hoog. De maximale afmetingen liggen rond de 3,5 m breed en 2,1 m hoog.


 • Hoe lang gaan rolluiken mee?
  Gemiddeld gezien kan een rolluik makkelijk 15 jaar meegaan, maar je kan deze levensduur zelf verlengen door bepaalde handelingen te doen en beslissingen te maken. Zo is het mechanisme van een rolluik met een handmatige bediening veel simpeler dan een elektrisch rolluik en zal deze daarom langer meegaan. Ook kun je de levensduur van je rolluik verlengen door deze periodiek te laten onderhouden.


 • Kan ik de rolluiken zelf monteren?
  Bij de meeste rolluikleveranciers krijg je de optie om de rolluiken inclusief of exclusief montage te bestellen. Kies je ervoor om de rolluiken zelf te monteren? Dan krijg je hier van kwalitatieve leveranciers een uitgebreide handleiding bij. Dit is voor een ervaren doe-het-zelver niet moeilijk, maar het is wel een zware klus en een klus die je beter niet alleen doet. Houd er daarnaast ook rekening mee dat hierdoor je garantieregeling (deels) vervalt).


 • Heb ik voor rolluiken een omgevingsvergunning nodig?
  Door rolluiken te plaatsen aan de buitenkant van je woning zal je het straatbeeld veranderen. Daarvoor moet je bij sommige gemeentes een vergunning aanvragen. Vergunningsvrij zijn rolluiken die binnen worden gemonteerd of die niet grenzen aan een openbaar toegankelijk gebied. Het is verstandig om in ieder geval bij je lokaal bestuur te checken of een vergunning nodig is.


 • Hoeveel onderhoud heeft een rolluik nodig?
  Rolluiken hebben weinig onderhoud nodig. Als ze zijn bevestigd aan de buitenkant van je woning, kun je ze beschermen door ze regelmatig schoon te maken. Dit doe je 2 keer per jaar met een zachte doek of spons. Het is belangrijk dat je geen chemische en agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Ook de binnenkant van het rolluik maak je zo gemakkelijk schoon.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten