Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatie soorten

Er bestaan verschillende soorten isolatie. Deze hebben allemaal andere eigenschappen en vereisen verschillende materialen. De bekendste en meest toegepaste soorten isolatie zijn vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie beperkt warmteverlies via je dak. In oudere woningen ontbreekt echter vaak isolatiemateriaal in het dak, waardoor dit geïsoleerd moet worden om de ruimte beneden tegen kou te beschermen. Er zijn vier soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor dakisolatie, namelijk hardschuimplaten, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie. Al deze materialen hebben voor- en nadelen. De isolatiewaarde (R-waarde) van het materiaal is het belangrijkst: kies voor 1,3 of beter. Houd daarnaast rekening met het type dak (plat of hellend) en de warmte van de ruimte eronder.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat via je vloer. Zo voelt je huis een stuk warmer en comfortabeler aan. Omdat deze manier van isoleren nog niet de standaard was voor 1983, is vloerisolatie vooral interessant bij huizen die voor dit jaar zijn gebouwd. Je kunt de onderkant van de vloer isoleren, maar als er geen kruipruimte is kan ook bovenvloers geïsoleerd worden. Vaak worden isolatiekussens, isolatieplaten en PUR-schuim gebruikt.

Wat is spouwmuurisolatie?

De spouw is een ruimte van ongeveer 6 centimeter die zich tussen een binnen- en een buitenmuur bevindt. Deze ruimte is ingebouwd voor de ventilatie van de woning. Om te voorkomen dat warmte verloren gaat via de muur, kun je de spouw isoleren door deze met isolatiemateriaal te vullen. Dit kan door middel van verschillende materialen, waaronder schuim, korrels, parels, vlokken, steenwol, inblaaswol en glaswol. Welke van deze isolatiematerialen het beste is, verschilt per woning en de omstandigheden waarin het huis zich bevindt. Spouwmuurisolatie is echter uitsluitend geschikt voor huizen die een bouwjaar hebben tussen 1920 en 1975, omdat bij oudere woningen de spouw ontbreekt en de muur bij nieuwere huizen vaak al is geïsoleerd.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten