Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur isoleren: werkwijze & prijzen

Je gevel isoleren is noodzakelijk als je een energiezuinig huis wil. Met een isolatielaag langs de buitenkant van je huis verlies je minder warmte en dat zorgt dan weer voor een lagere energierekening. Hoe kan je je buitenmuur isoleren en welke gevelafwerking kies je? In dit artikel ontdek je het volledige proces en de populairste opties om jouw gevel te isoleren en af te werken.

Ga snel naar:
Hoe buitenmuur isoleren?
Buitenmuur isoleren: prijs
Interessante gevelafwerkingen
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom mijn buitenmuur isoleren?

Het lijkt alsof je je huis een winterjas aandoet, en dat effect heeft het ook. Door langs de buitenkant te isoleren, zit heel de bouwstructuur in een isolatieschil. Je buitenmuur isoleren is niet goedkoop en behoorlijk arbeidsintensief, maar de voordelen zijn het zeker waard…

 • Naadloze isolatieschil: als je je woning langs de buitenkant isoleert, creëer je moeiteloos een naadloze isolatieschil. Daardoor is er ook minder kans op warmteverlies door onderbrekingen in je isolatielaag. Met als gevolg een optimaal rendement!
 • Lagere energierekening: door je buitenmuren goed te isoleren, bespaar je flink op je energiekosten. Daardoor verdien je je investering sneller terug.
 • Geen ruimteverlies: als je een isolatielaag langs de buitenkant van je woning aanbrengt, hoef je hier binnenshuis geen ruimte voor op te geven. Je hebt natuurlijk wel voldoende ruimte langs de buitenkant van je woning nodig.
 • Extra beschermingslaag: met een nieuwe isolatielaag en gevelafwerking bescherm je je huis beter tegen wisselende weersinvloeden. Je hebt dus geen last meer van vochtschade, schimmels, mosvorming, …

Jouw buitenmuur isoleren langs buiten? Voor een optimale thermische isolatie van je woning kan je niet om muurisolatie heen. Een isolatiespecialist bekijkt je situatie en informeert je graag over de mogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend meerdere voorstellen via onze offerteservice.

buitenmuur isoleren

 

Hoe buitenmuur isoleren?

Je kan op een aantal manieren je woning voorzien van isolatie, ook langs de buitenkant. Een specialist zal vaak hetzelfde stappenplan volgen om je gevel te isoleren. Dit zijn de stappen:

 

 1. Muur voorbereiden

  Voor een expert aan de isolatielaag begint, moet de buitenmuur helemaal schoon en egaal zijn. Zo krijg je geen last van oneffenheden op je gevel en is alle stof en vuil weg. Een goede voorbereiding is het halve werk!

 2. Isolatieplaten aanbrengen

  De belangrijkste stap is uiteraard de isolatieplaten bevestigen aan je gevel. Een buitenmuur isoleren gebeurt vooral met kunststof isolatieplaten. Je hebt dan de keuze uit PUR-, PIR-, XPS- of EPS-platen. Van deze materialen heb je maar een dunne laag nodig voor een optimale isolatiewaarde.

 3. Draagstructuur of wapeningsnet plaatsen

  Als een expert de gevel afwerkt met gevelpanelen, brengt hij op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan voor de uiteindelijke gevelafwerking. Bij bepleistering is dit echter niet nodig en gebruik je eerder een wapeningsnet.

 4. Gevel afwerken

  Nadat het raamwerk of het wapeningsnet is geplaatst, kan een specialist de gevel naar wens afwerken. Je hebt dan meerdere gevelbekledingen om uit te kiezen; van bepleistering en steenstrips tot houten gevelpanelen.

 

Buitenmuur isoleren: prijs

Een isolatiespecialist houdt rekening met een aantal factoren om de uiteindelijke prijs te berekenen. Denk aan de oppervlakte van de buitenmuur, maar bv. ook aan de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken en de gewenste gevelbekleding. Op basis hiervan mag je uitgaan van de volgende richtprijzen:

 

Soort gevelafwerking Prijs gevelisolatie + bekleding per m² (excl. btw)
Crepi gevelpleister € 100 – 130
Steenstrips € 200 – 250
Houten gevelbekleding € 125 – 250
Nieuw gemetselde muur € 250 – 300

 

Benieuwd naar de exacte prijs om jouw buitenmuur te isoleren? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen en voorstellen vergelijken van verschillende experts. Een isolatiespecialist bekijkt je situatie en geeft je persoonlijk advies. Ontvang hier gratis meerdere offertes.

 

gevel isolatie

 

Interessante gevelafwerkingen

Als je je woning langs de buitenkant wil isoleren, moet je de isolatielaag hierna ook nog op een mooie manier afwerken. Hierdoor geef je jouw woning een volledig nieuwe uitstraling. Gelukkig zijn er veel manieren om je gevel af te werken en vind je dus sowieso iets dat bij je past. Enkele populaire opties:

 

1. Crepi gevelpleister

Een veel gebruikt materiaal om je gevel mee af te werken is crepi. Het is een sierpleister die een expert in meerdere lagen op het isolatiemateriaal aanbrengt. Hiervan zijn er 2 varianten. Minerale crepi is een ruwere, dikkere laag en is perfect om oneffenheden weg te werken. De tweede variant is echter beter geschikt na je buitengevelisolatie. Deze synthetische crepi is egaler, dunner en elastischer.

 

2. Steenstrips

Steenstrips zijn dunne, op maat gezaagde bakstenen die vrijwel niet te onderscheiden zijn van echt metselwerk. Je buitenmuur isoleren met steenstrips kan eenvoudig door ze te laten lijmen. De steenstrips zijn namelijk licht van gewicht en hebben bijna dezelfde technische eigenschappen als gevelstenen. Verder zijn er veel verschillende kleuren om uit te kiezen.

 

3. Houten gevelbekleding

Een houten gevel geeft je woning een warme, authentieke look. Daarnaast is er veel mogelijk met verduurzaamd hout, gaat het lang mee en is het bijna 100% vochtbestendig. Wel zijn de duurzaamheidsklassen zeker belangrijk om in het achterhoofd te houden.

 

4. Nieuw gemetselde buitenmuur

Dit is een van de duurdere gevelafwerkingen. Voor een nieuwe bakstenen muur heb je namelijk een extra fundering nodig en duurt het werk ook langer dan bij de andere bekledingen. Door de omvang van deze klus is deze methode alleen geschikt voor grondige renovaties. Je profiteert dan wel van een optimale isolatie en bescherming.

 

Mogelijke alternatieven

Een gevel isoleren langs de buitenkant vergt veel werk. Is een nieuwe gevelbekleding niet echt nodig? Dan zijn er 2 interessante alternatieven om je woning toch te voorzien van goede muurisolatie:

 

ALTERNATIEF 1: spouwmuurisolatie

Je spouwmuren isoleren is een populaire manier om je woning energiezuiniger te maken. Maar het is een klus die heel wat expertise vereist. Je moet op zorgvuldige wijze een laag isolatiemateriaal in de spouw laten aanbrengen, tussen je binnen- en buitenmuur. Er zijn ook zekere voorwaarden voor deze methode. Zo mag je gevel niet beschadigd zijn en moet je spouw stabiel en breed genoeg zijn.

 

ALTERNATIEF 2: gevel langs binnen isoleren

Je buitenmuur isoleren langs binnen; het klinkt tegenstrijdig, maar het is zeker een optie. Het is de beste oplossing als je je gevel niet kan isoleren en je geen spouwmuur hebt. Je kan op twee manieren binnenmuren isoleren: met een voorzetwand of met Multipor-isolatieplaten.

 

Welke isolatiemethode voor mijn gevel kies ik?

Een isolatie-expert kan je uitgebreid informeren en houdt altijd rekening met alle aandachtspunten. Dan kan je op de best mogelijke manier investeren in muurisolatie. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten