Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidies isolatie 2024

Het isoleren van je woning kost je al gauw enkele duizenden euro’s. Aangezien het plaatsen van isolatie als een belangrijke maatregel wordt beschouwd, kan je gelukkig genieten van enkele premies en subsidies om de kosten te drukken. Welke zijn dat in Nederland? Een overzicht van de belangrijkste premies vind je hier.

 

Isolatiepremies in Nederland: overzicht 2024

1. ISDE subsidie isolatie
2. Energiebespaarlening
3. Verlaagd btw-tarief isolatie
4. Groenhypotheken & andere hypothecaire leningen
5. Gemeentelijke subsidie isolatie
6. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

 


1. ISDE subsidie isolatie

De ISDE subsidie kan je aanvragen voor isolatiewerkzaamheden zoals muurisolatie, dakisolatie, bodem- of vloerisolatie, isolerende kozijnen of isolatieglas,… Let wel, enkel particuliere huiseigenaren genieten van deze subsidie.

De gemiddelde subsidiebedragen voor 2024 zien er als volgt uit:

 • Zolder- of vlieringvloerisolatie: € 4 per m²
 • Gevelisolatie: € 19 per m²
 • Spouwmuurisolatie: € 4 per m²
 • Dakisolatie: € 15 per m²
 • Vloerisolatie: € 5,50 per m²
 • Bodemisolatie: € 3 per m²

BELANGRIJK: neem je 2 of meer isolatiemaatregelen? Of combineer je de isolatiewerkzaamheden met het plaatsen van een warmtepomp, zonneboiler,…? Dan verdubbelen de subsidiebedragen. Bovendien krijg je een bonus bovenop het reguliere subsidiebedrag wanneer je isoleert met milieuvriendelijke materialen.

 

Voorwaarden ISDE

Om van de ISDE premie te kunnen genieten, moet je enkele voorwaarden afvinken. Een overzicht van de belangrijkste eisen:

 • Voor welke gebouwen? Je bent eigenaar van de woning waar geïsoleerd wordt. Dit is tevens je hoofdverblijfplaats.
 • Welke technische voorwaarden? Het gebruike isolatiemateriaal moet voldoen aan specifieke voorwaarden (minimale Rd-waarde, minimale oppervlakte,…) om in aanmerking te komen voor de subsidie.
 • Door wie? De belangrijkste voorwaarde om van de premie te kunnen genieten, is samenwerken met een erkend isolatiespecialist.

BELANGRIJK: een betrouwbaar expert is van wezenlijk belang in dit verhaal. Niet alleen is zijn tussenkomst een absolute vereiste om aan de subsidievoorwaarden te voldoen, daarnaast is hij ook op de hoogte van alle technische eisen. Schakel dus een isolatiespecialist in die je verder op weg helpt!

 


2. Energiebespaarlening

Voor het plaatsen van isolatie kan je als woningeigenaar de Energiebespaarlening aangaan.  Dat is een financieel voordelige lening voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer-, gevelisolatie,…

Het maximale leenbedrag is € 27.000 en het minimale leenbedrag € 1.000. Wil je renoveren tot een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) of een Nul op de Meter (NOM)? Dan ligt het leenbedrag hoger (€ 54.000 à € 71.000). De looptijden van de lening zijn vrij te kiezen, maar wel afhankelijk van het leenbedrag. Voor € 15.000 euro kan je bijv. geen 20 jaar lenen.

BELANGRIJK: de rentevoet blijft gedurende de gehele looptijd van de lening onveranderd. Bedraagt jouw verzamelinkomen trouwens minder dan € 60.000? Dan is de rentevoet 0%.

 


3. Verlaagd btw-tarief isolatie

Wil je je woning isoleren? Dan betaal je slechts 9% btw in plaats van de standaard 21%. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat je woning meer dan 2 jaar oud moet zijn én dat je de werken laat uitvoeren door een expert. Let wel, dit geldt enkel voor de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal en niet op de gebruikte materialen!

Meer weten? Lees hier verder over btw bij isolatie.

 

 


4. Groenhypotheken en hypothecaire leningen

Wist je dat je voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen bij verschillende banken een tweede/aanvullende hypotheek kan aanvragen? We raden aan om in dit geval contact op te nemen met je bank of je hypotheekadviseur. Die vertelt er je graag meer over.

BELANGRIJK: wil je voordelig lenen voor je isolatie? Dan is een Energiebespaarlening hoogstwaarschijnlijk de interessantste optie voor je.

 


5. Gemeentelijke subsidie isolatie

Staan grondige isolatiewerkzaamheden al langer op de planning? Vergeet dan niet om bij je gemeente te informeren of er ook lokale subsidies beschikbaar zijn. Deze krijg je vaak bovenop de landelijke subsidies waardoor isoleren nog aantrekkelijker wordt.

Meer weten? Een isolatiespecialist uit je regio is hier zeker en vast van op de hoogte en adviseert je bijgevolg graag! Interesse? Ontmoet hier een expert.

 


6. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Als Vereniging van Eigenaren (VvE), wooncoöperatie of -vereniging kan je de SVVE aanvragen voor alle maatregelen die je gebouw of appartement(en) energiezuiniger maken. Deze subsidie geldt o.a. voor…

 • Energieadvies: ontvang ong. 75% van de factuur (incl. btw) voor het inwinnen van professioneel energieadvies bij een erkend adviseur.
 • Energiebesparende isolatie maatregelen: afhankelijk van de isolatiewerken ontvang je een mooi subsidiebedrag. Deze verdubbelt als je 1 of meer aanvullende maatregelen laat uitvoeren (naar analogie met de ISDE-subsidie)
 • Zeer energiezuinig pakket (ZEP): voor een ZEP-woning ligt het subsidiebedrag hoger (gem. € 4.000 extra per appartement). Let wel, daarvoor moet je een volledig pakket van energiebesparende maatregelen laten uitvoeren.

BELANGRIJK: de SVVE vraag je aan voordat je met de werkzaamheden begint. De belangrijkste voorwaarde? Dat is samenwerken met een isolatiespecialist. Interesse? Kom gratis in contact met een expert actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

TIP: doe beroep op een isolatiespecialist!

Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een selectie van de beste materialen voor jouw klus? Vertrouw dan op een expert. Die kiest meteen de meest geschikte materialen, leidt de werken in goede banen, zorgt voor een correcte afwerking en waakt over het feit dat de isolatiewerkzaamheden beantwoorden aan de isolatie-eisen.

Specialist inschakelen? Ontmoet een expert in je buurt via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten