Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie: materialen & prijzen

Van alle soorten isolatie is spouwmuurisolatie het meest aantrekkelijk. Door het isoleren van de spouw kan je jaarlijks in vergelijking met andere soorten woningisolatie het meeste rendement behalen. Een investering in het isoleren van de spouw is dus zeker de moeite waard.

Ga snel naar:
Materialen voor spouwmuurisolatie
Prijzen voor spouwmuurisolatie
Terugverdientijd spouwmuurisolatie
Hoe je isolatiebedrijf kiezen?
Ontvang gratis offertes op maat

 

 

Wanneer is spouwmuurisolatie interessant?

Woningen die na 1920 en vóór 1976 gebouwd zijn hebben in principe een spouw, maar in de meeste gevallen geen spouwmuurisolatie. Bouwwerken die na 1976 en vóór 1989 gebouwd zijn hebben wel een enige vorm van isolatie, maar kan dat stukken beter. Heb jij een woning of ander pand dat gebouwd is voor 1989? Dan is spouwmuurisolatie voor jou een erg interessante investering. Let op, er zijn wel de volgende voorwaarden aan verbonden:

 • De spouw moet breder zijn dan 3 cm.
 • De spouw moet vrij zijn van bouwafval (geen koudebruggen of cementbaarden).
 • Je moet verder rekening houden met zaken zoals vleermuizen. Zijn ze aanwezig in de spouw? Dan mag je geen spouwmuurisolatie plaatsen omdat deze dieren een beschermde diersoort zijn.

BELANGRIJKE TIP: een isolatiespecialist kan afval in de spouw in sommige gevallen verwijderen voor hij de isolatie aanbrengt. Laat je op voorhand goed informeren door een expert!

 

Welke materialen voor spouwmuurisolatie?

Eén van de belangrijkste keuzes als je spouwmuurisolatie laat uitvoeren is het materiaal dat je gaat gebruiken. De mogelijke materialen hebben verschillende isolatiewaarden en kwaliteiten:

 

 • Glas- en steenwol: deze isolatiematerialen zijn het goedkoopst en bestaan uit vezels gemaakt van glas of steen. Ze kunnen vaak alleen in bredere en schone spouwen worden aangebracht. Het grote voordeel van glas- en steenwol is dat ze naast isolerend ook geluiddempend en brandwerend zijn. Glas- en steenwol isoleren vaak wel iets minder goed dan de andere materialen.
 • Isolatiekorrels: deze kleine bolletjes uit piepschuim staan ook bekend als EPS-parels. Een expert kan ze aanbrengen in smalle spouwen (vanaf 3 cm). De isolatiewaarde is ook beter dan van glas- of steenwol, maar hiervoor betaal je automatisch wel meer.
 • PUR-schuim: deze vorm van spuitisolatie is samen met aminotherm de duurste optie, maar dit materiaal heeft een aantal extra voordelen. Omdat een vakspecialist het in een vloeibare staat aanbrengt, is het een uitstekende oplossing voor doorslaand vocht. De isolatiewaarde van PUR-schuim is erg goed, maar erg milieuvriendelijk is het helaas niet.
 • Aminotherm: een expert spuit dit materiaal met een injecteerpistool in de spouw. Net als PUR-schuim vult het alle hoeken van de spouw en droogt het redelijk snel op. Omdat alle ruimtes zonder problemen gedicht worden, haal je met aminotherm een erg goed rendement.

 

 

Prijzen voor spouwmuurisolatie

Vaak rondt een isolatiebedrijf de werkzaamheden af op slechts 1 dag en zonder breekwerken. Daarom is spouwmuurisolatie goedkoper dan andere isolatieprojecten. De uiteindelijke kosten hangen vooral af van de staat van de spouw, de oppervlakte en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld mag je rekenen op 15 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Een kort prijzenoverzicht per materiaal:

Isolatiemateriaal spouwmuurisolatie Gemiddelde prijs per m2
Glaswol €15 – €20
Steenwol €17,50 – €22,50
Isolatiekorrels €20 – €25
PUR-schuim €25 – €30
Aminotherm €25 – €35

 

Een totaalprijs voor jouw project? Dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen per m². Voor een volledige kostprijs vraag je het best prijsoffertes aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je bovendien ook vlot hun prijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Ook zonder financiële steun van de overheid (in de vorm van subsidies) is spouwmuurisolatie rendabel. Je voelt direct een verschil in het binnenklimaat en spouwmuurisolatie helpt bij het oplossen van een aantal vochtproblemen in je gevel. Je bespaart met dit type isolatie jaarlijks 8 tot 10 kubieke meter gas per vierkante meter.

Is het geveloppervlak van jouw woning 100 m²? Dan betaal je gemiddeld €2.250 voor spouwmuurisolatie. Je bespaart jaarlijks 900 kubieke meter gas, wat neerkomt op een besparing van rond de €550 à €575. Dat betekent dat je je investering binnen de 4 jaar terugverdient. Zo is spouwmuurisolatie 1 van de meest doeltreffende isolatiemethoden. En met een premie heb je je geld nog eerder terug!

 

Hoe kies je een spouwisolatiebedrijf?

Wil jij je spouw laten isoleren? Dan wil je natuurlijk dat dit goed gebeurt. Het is belangrijk dat de materialen van goede kwaliteit zijn, dat je de beste service ontvangt en dat de werkzaamheden correct verlopen. Maar hoe vind je het spouwisolatiebedrijf dat aan al jouw persoonlijke eisen voldoet? We zetten een paar belangrijke criteria op een rij om rekening mee te houden:

 1. Kwaliteit van de werken

  Het is moeilijk om een garantie te vinden voor de kwaliteit van een bedrijf als je er zelf nog nooit mee hebt gewerkt. Toch kun je dit vrij probleemloos vinden door naar de keurmerken te kijken. Deze keurmerken leveren een bewijs over de vakkundigheid van de werken, maar ook over de kwaliteit van de materialen.

 2. Service

  Het kan zijn dat voor jou de diensten die het bedrijf je aanbiedt de doorslaggevende factor vormen. Sommige bedrijven zullen je aanbieden om je alles van het begin tot het einde uit handen te nemen. Ook de service-na-verkoop verschilt vaak van bedrijf tot bedrijf.

 3. Garantieregeling

  De beste garantieregeling krijg je meestal bij erkende bedrijven. Deze zijn aangesloten bij een vakvereniging en kunnen daarom 10 jaar garantie aanbieden. Dit betekent ook dat ze zelf overtuigd zijn van de vakkundigheid van hun werk. Die garantieregeling is belangrijk. Fouten bij de muurisolatie kunnen namelijk de nodige problemen met zich meebrengen, zoals vochtdoorslag, koudebruggen, schimmel en rot.

 4. Prijs

  Uiteraard is de prijs ook van belang, maar dit mag niet de doorslaggevende factor zijn. Het is de prijs in combinatie met wat je ervoor terugkrijgt dat dit criterium interessant maakt. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk het isolatiebedrijf vindt dat jou de kwaliteit, services en garantieregeling kan bieden voor de best mogelijke prijs.

 5. Aanbetaling

  Het is belangrijk dat het voorschot voor de werken in balans is. Vraagt een bedrijf om een voorschot van 25% of meer? Dan moet je opletten dat je niet met een financieel onstabiel bedrijf te maken hebt. Door te kiezen voor een erkend vakbedrijf vermijd je in de meeste gevallen onaangename verrassingen achteraf.

Gratis meerdere isolatiebedrijven vergelijken? Groot gelijk, zo maak je gegarandeerd een doordachte keuze voor jouw project. Je kan vrijblijvend meerdere prijsoffertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten