Bouwbesluit
Het Bouwbesluit is een reeks voorschriften waaraan in principe alle bouwwerken in Nederland moeten voldoen. Dit besluit wordt eens in de zoveel tijd geüpdatet en van nieuwe regelgeving voorzien. Het Bouwbesluit heeft ook betrekking op verbouwingen, en bevat alle voorschriften met betrekking tot de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en het milieu. Over het algemeen vindt men het besluit behoorlijk ingewikkeld door de vele regels en de juridische termen.
Is het Bouwbesluit van belang bij isolatie verbouwingen?
Het Bouwbesluit is van belang bij alle verbouwingen, ook als daarbij isolatie wordt aangebracht of gewijzigd. In het Bouwbesluit is vastgesteld aan welke normen de isolatie moet voldoen om aan de Europese en Nederlandse regelgeving te voldoen.
Hoe kun je de bepalingen in het Bouwbesluit weten?
Het Bouwbesluit is vrij in te zien via internet, maar is heel strikt juridisch opgesteld. Een leek kan er daarom slecht wegwijs uit worden, en daarom is het aan te raden naar een specialist te gaan. Specialisten als aannemers en andere bouwlieden worden eens in de zoveel tijd bijgeschoold – als het goed is – en weten dus de actuele, dan geldende eisen en normen waaraan een woning moet voldoen. Wanneer je dat niet doet zul je zelf alles moeten uitzoeken en heb je kans fouten te maken.
Wanneer je handelt in strijd met het Bouwbesluit kan er een bestuurlijke boete worden opgelegd, maar ook een last onder bestuursdwang. Dit houdt in dat je de overtreding ongedaan moet maken en moet zorgen dat de overtreding weer in overeenstemming komt met het geldende Bouwbesluit. Wanneer je dat binnen de gegeven termijn verzuimt, zal het bestuursorgaan de overtreding ongedaan maken, maar dan zijn de gemaakte kosten voor de overtreder. Je doet er daarom verstandig aan zelf al volgens het Bouwbesluit te bouwen of verbouwen.
Hier kun je het laatste Bouwbesluit (Bouwbesluit 2012) inzien:
> Rijksoverheid