Gevelisolatie is, zoals het woord het zegt, isolatie van de gevel of buitenmuren en wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie. In de eerste plaats wordt gevelisolatie (maar ook spouwmuurisolatie) gebruikt om het energieverbruik van de woning te verminderen. Dit is bij bijna elke vorm van isolatie de hoofdreden voor het maken van deze kosten.
Maar gevelisolatie heeft heel wat meer voordelen dan enkel een energiebesparend effect. Zo zorgt gevelisolatie voor een algemene verfraaiing van de buitenzijde van je woning. Heel wat wijken zijn behoorlijk opgewaardeerd nadat er gevelisolatie werd aangebracht. Het verandert het uitzicht van de woning en dit kan een behoorlijke invloed hebben op de waarde ervan. Daarnaast is gevelisolatie één van de snelste en makkelijkste manieren om koudebruggen weg te werken en ook valse tocht. Ook schimmelvorming zal zelden of nooit optreden op een goed geïsoleerde buitenmuur. Natuurlijk blijven het warmteregulariserend-effect en de comfortverhoging essentieel, maar ze zijn duidelijk niet het enige resultaat.
Er zijn heel wat mogelijke isolatiematerialen die zich lenen voor gevelisolatie. Het meest gebruikte materiaal is de polystyreen plaat die door zijn lichte gewicht makkelijk te plaatsen is. De platen kunnen makkelijk op maat gesneden worden wat ideaal is om geen enkele ruimte vrij te laten. Dit is niet altijd even gemakkelijk met andere materialen. Daarnaast zijn ook steenwol en cellulaire glasplaten veel gebruikte materialen. Steenwol heeft een hogere drukvastheid. Glasplaten zijn 100% dampdicht.
Doordat gevelisolatie geen enkele invloed heeft op de bewoonbare ruimte van je woning, kan deze makkelijk wat dikker geplaatst worden. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je niet over de scheidingslijn van je eigendom gaat. Bij vrijstaande woningen die tegen de scheidingslijn staan, is dit een belangrijk criteria. In alle andere gevallen kan de isolatie gerust wat dikker worden genomen ten einde een maximaal rendement te verkrijgen.
Natuurlijk is het niet enkel de dikte die de isolatiewaarde bepaalt. Ook het materiaal en de dichtheid hiervan heeft een grote invloed. Soms is een dunnere laag van het ene materiaal heel wat meer isolerend dan een dikke laag van een ander materiaal.
Gevelisolatie wordt geplakt of mechanisch bevestigd. De keuze voor de gebruikte techniek hangt veelal af van je woning en de opbouw van de buitenmuur. De eenvoudigste techniek is het plakken met hechtmortel. Dit gaat snel en de mortel neemt slechts 2 tot 3 centimeter ruimte in waardoor hier niet te veel volume aan wordt kwijtgespeeld. Wanneer je echter twijfelt of de mortel voldoende zal hechten aan jouw type muur, dan werk je door middel van een mechanische bevestiging. Ook bij een houtskeletbouw of oneffen ondergrond zal meestal gekozen worden voor een mechanisch systeem. Hierbij worden profielen op de ondergrond geplaatst waarin de isolatieplaten gezet kunnen worden via voorziene sleuven. Nadien is het aangeraden om toch nog hechtmortel te gebruiken om het werken van de platen tegen te gaan. Dit kost heel wat meer tijd, geld en moeite dan het plakken van de isolatie. Daarom wordt dit systeem enkel toegepast wanneer plakken geen optie is.
Op Isolatie.net lees je alles over woningisolatie.
Bekijk de 300+ artikelen over isolatie.
Bekijk de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven