Isolatiemateriaal

Voor je kan starten met isoleren, dien je te kiezen welk materiaal je hiervoor wilt gebruiken. Er zijn heel wat verschillende soorten materialen te vinden op de markt met ieder hun eigen voor- en nadelen. Daarnaast zal ook je budget een grote rol spelen en het doel van de ruimte. De meest gebruikte materialen zijn:

Voorbeeld glaswol

1. Glaswol (MW)

Glaswol is een silicaat dat bestaat uit zand en gerecycleerd glas. Door het lichte gewicht is het erg makkelijk te verwerken. Met een schaar kan je het op maat snijden. Het is onbrandbaar en lost niet op in water. Je moet wel beschermende kledij dragen bij het werken met glaswol omdat het irritatie veroorzaakt op de huid.

2. Rotswol (MW)

Rotswol of steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit steen. De steen wordt gesmolten en gezwierd zodat het in lange draden stolt. Deze draden vormen samen een mat of plaat die nadien gebruikt kan worden. Steenwol of rotswol is vooral goed voor thermische isolatie toepassingen. Een bekend fabrikant is Rockwool.

3. Cellenglas (CG)

Cellenglas wordt gemaakt van glasgrondstoffen en/of oud glas waar koolstof aan toegevoegd is bij het smelten. Je kan het verkrijgen in platen of blokken en het is een goed isolatiemateriaal. Cellenglas is vuur-, druk- en vochtvast en volledig waterdampdicht. EPS isolatie

4. Geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS)

Geëxpandeerd polystyreenschuim wordt in de volksmond ook isomo of piepschuim genoemd en is een witte kunststof die bestaat uit allemaal kleine bolletjes. Het voordeel van EPS als bouwmateriaal is het zeer lage gewicht van het schuim. Dit maakt het makkelijk te transporteren, versnijden en plaatsen. Daarnaast heeft het ook een goede druksterkte.

5. Geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS)

Geëxtrudeerd polystyreenschuim is net als EPS een witte kunststof die we voornamelijk kennen van de drankbekers die in fastfoodketens worden gebruikt. Ook maquettes bestaan vaak uit XPS. Binnen de bouw wordt het als isolatiemateriaal gebruikt omwille van de goede druksterkte en de gesloten cellen. Hierdoor is het vrij bestendig tegen wateropname. Bovendien is het minder prijzig dan sommige andere materialen. PUR schuim

6. Polyurethaanschuim (PUR)

Polyurethaanschuim is een isolatiemateriaal dat heel wat voordelen kent. Het heeft de hoogste isolatiewaarden en in tegenstelling tot isolatie in platen, zorgt PUR voor een perfecte opvulling zonder gaten. Met platen is dit bijna niet te verwezenlijken. Doordat PUR in schuimvorm wordt gespoten, kan zelfs het kleinste gaatje makkelijk gedicht worden. Bovendien is het materiaal op een drietal minuten droog en veroorzaakt het geen irritatie. Het is een materiaal dat je snel en efficiënt kan aanbrengen.

7. Polyisocyanuraat (PIR)

Polyisocyanuraat wordt vaak aangezien als de brandtechnisch verbeterde versie van PUR. Het heeft voor een groot deel dezelfde eigenschappen, maar in tegenstelling tot het PUR schuim wordt PIR nagenoeg altijd in platen geleverd. Dit zorgt ervoor dat je net als bij andere platen de kleinste gaatjes moeilijk kan bereiken. Je kan natuurlijk wel kiezen om deze nadien met PUR-schuim op te vullen.

8. Fenolformaldehydeschuim (resolschuim, PF)

Resolschuim is een isolatiemateriaal dat voornamelijk voor spouwmuren gebruikt wordt. Dit omwille van de hoge duurzaamheid, brandvastheid, begaanbaarheid en thermische isolatie. Het is dus een ideaal middel voor spouwmuurisolatie. Het materiaal is gebaseerd op bakeliet en heeft een fijne celstructuur welke gesloten is.

Wat kost jouw woning isoleren?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven