Natuurlijke isolatiematerialen: Schelpen

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar schelpen zijn wel degelijk een veel gebruikt isolatiemiddel. Ze worden niet gebruikt voor standaard isolatie in muren, plafonds of daken, maar worden vooral gebruikt als isolatiemateriaal in kruipruimten.

Wat zijn de voordelen?

Het gebruik van schelpen als isolatiemateriaal heeft diverse voordelen. Allereerst vergaan schelpen nauwelijks en kunnen ze zeer goed tegen vocht. Schelpen komen uit zee en zijn daardoor gebouwd om tegen vocht te kunnen. Aangezien kruipruimtes vaak ook erg vochtig zijn, zijn schelpen daardoor een ideaal isolatiemateriaal. Ook als er een laagje water in de kruipruimte ligt kunnen schelpen nog een uitkomst bieden. Je kunt simpelweg een hele laag schelpen aanbrengen, net zo lang tot het water niet meer zichtbaar is en de schelpen een droge ondergrond bieden aan degene die de kruipruimte wil betreden. Een bijkomend voordeel is dat ratten en muizen geen nesten maken in een ondergrond van schelpen. Ze maken veel liever nesten in zachte ondergronden. Ook werken schelpen filterend en gaan ze nare geurtjes in de kruipruimte tegen. Merk wel op dat je schelpen niet als wondermiddel moet gaan zien. Ze zullen een vochtige kruipruimte niet ineens geheel droog en bij wijze van spreken leefbaar kunnen maken; het vocht moet wel weg kunnen. Het is dus aan te raden om tevens voor een goede ventilatie van de kruipruimte te zorgen.

Wat kost isoleren met schelpen?

Isolatie met schelpen kost zo een €25 euro per vierkante meter als je een schelpenlaag wil van 30 centimeter. Omgerekend is dat dus €83 euro per kubieke meter. De schelpen zijn gewoon schelpen zoals je die aan het strand kunt vinden. De schelpen worden niet behandeld, de natuurlijke eigenschappen zijn prima in staat om het klimaat in de kruipruimte goed te beheersen.

Wat kost jouw woning isoleren?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven