Subsidie isolatie

Laatst bijgewerkt: 15 september 2018
Een aantal jaren geleden waren subsidies vanuit de Rijksoverheid, provinciën en gemeenten in overvloed, maar is dat voornamelijk door de bezuinigingen die het kabinet heeft doorgevoerd vandaag de dag niet meer het geval. Gelukkig zijn er nog enkele kleine, voornamelijk lokale, regelingen over en blijft ook het verlaagd BTW-tarief van kracht in 2018. Zo betaal je dus slechts 6% BTW op isolatie in plaats van het reguliere 21% BTW-tarief (let op: alleen van toepassing op de arbeidskosten voor het laten plaatsen van isolatie).

Je kon tot vorig jaar 26 april een aanvraag indienen voor de landelijke isolatiesubsidie en tot 20% van de kosten terugkrijgen, zie ook Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Omdat de RVO nu voldoende aanvragen ontvangen heeft is de subsidiepot dus vroegtijdig opgeraakt en kun je helaas niet meer in aanmerking komen voor deze regeling.

De subsidieregeling was erg populair en is het budget nu helaas uitgeput!
Op 2 januari 2018 stond op de website van de RVO (Rijksoverheid) het volgende vermeld:

'Voor eigenaar-bewoners is het budget (2016-2018) inmiddels beschikt. Het heeft voor eigenaar-bewoners van een eigen huis geen zin meer om een subsidieaanvraag in te dienen. Tot 26 april 2017 zijn er voldoende aanvragen ontvangen om het beschikbare budget uit te geven.'

Totaal was er tot en met 31 december 2018 €60 miljoen beschikbaar voor deze regeling. Voor eigenaar-bewoners was er een totaal beschikbaar budget (2016-2018) van €44.275.000. Dit budget is vanaf 26 april 2017 volledig aangevraagd en inmiddels beschikt. Omdat het budget volledig is aangevraagd kunnen zij geen subsidie meer aanvragen. Voor Vereniging van Eigenaren (VvE) is er een apart subsidiebudget waar nog voldoende budget is. VvE's kunnen dus nog steeds aanvragen indienen.

Ook zonder subsidie rendabel?


Om in aanmerking te komen voor SEEH moet je aan enkele voorwaarden voldoen, zoals dat je minimaal 2 isolatiesoorten moet toepassen. Het kan dus zijn dat je daar de financiële middelen niet voor hebt en kiest voor slechts 1 isolatiesoort (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie). Het is belangrijk om te weten dat de grote winstgevendheid van isolatie niet in het verkrijgen van subsidies zit, maar in de energiebesparing die het met zich meebrengt. De meeste investeringen betalen zichzelf op korte tot middellange termijn terug. En daarnaast heb je ook nog eens een enorme verhoging van het comfort in de binnenruimtes. Het loont dus altijd om te isoleren, ook zonder subsidies. Niettemin wil dat natuurlijk niet zeggen dat je de subsidies die nog van kracht zijn (in jouw gemeente) niet zou moeten opvragen. Vraag hem aan als je aan de voorwaarden voldoet.

Laat een adviseur je meer vertellen over de mogelijkheden en de te behalen besparingen zonder subsidie. Vraag nu isolatie offertes op.

Subsidie spouwmuurisolatie

Landelijke subsidie 2018


Op landelijk niveau zijn alle subsidies stopgezet per eind 2011. Omdat de Rijksoverheid nog steeds grote energiebesparingen moet verwezenlijken tegen 2020 is besloten om toch na al die jaren een isolatie subsidie uit te geven. Huiseigenaren en VvE'ers konden van 15 september 2016 tot 31 januari 2018 een aanvraag voor subsidie indienen en tot 20% van de kosten terugkrijgen. Helaas is het budget vroegtijdig uitgeput en kun je geen aanvraag meer indienen. Zie hier meer over: SEEH-regeling.

Provinciale subsidie 2018


Op provinciaal vlak, kan je wel op enkele subsidies rekenen, aangenomen dat je in de juiste provincie woont. De voorwaarden om hier aanspraak op te maken, zijn per provincie verschillend. En het is natuurlijk maar de vraag hoe lang deze regelingen nog van kracht zullen blijven.

Gemeentelijke subsidie 2018


Er zijn meerdere gemeenten die nog subsidieregelingen hebben op gebied van isolatie, maar er is geen lijn in te trekken. De voorwaarden verschillen per gemeente als ook de bedragen die je ontvangt en geldt hierbij in veel gevallen het op=op principe. Dus moet je er vroeg bij zijn. Er zijn gemeenten die rekening houden met een bedrag per inwoner, bij andere telt de investering die je maakt en soms telt enkel de bekomen energiewinst. Het loont hoe dan ook om je te bevragen bij de gemeentediensten over mogelijke premies en subsidies in jouw gemeente. Ga daarvoor als eerste naar de website van je gemeente.

BTW-regeling


Alhoewel dit geen echte subsidie is, levert het toch heel wat euro's op en kan je het dus als dusdanig beschouwen. De plaatsing van woningisolatie (arbeidskosten) valt in de lagere BTW categorie van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. Natuurlijk zijn er ook aan deze regeling enkele voorwaarden verbonden.

Subsidie vloerisolatie

Een belangrijke voorwaarde die je moet onthouden is dat je woning ouder dan 2 jaar moet zijn. Tot wanneer zal de BTW-verlaging gelden? Lees verder: BTW isolatie 2018.

Houd ook deze websites in de gaten: isolatie-subsidies.nl en energiesubsidiewijzer.nl

Voor sportverenigingen


Een speciale subsidie voor sportverenigingen en sportaccommodaties is uitgeput. Deze regeling was beschikbaar in 2016 en bedoelt om sportclubs te stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader lokale isolatiebedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van isolatie aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de aanschafkosten. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!

Bespaar tot wel 20%!

Vind en vergelijk bedrijven in je regio