Dakisolatie

Warmte stijgt en het dak van een woning is dus, indien niet goed geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte van een huis. Of anders gezegd, wie zijn dak niet van voldoende isolatie voorziet, zal een hele winter dubbel zoveel verwarming moeten verbruiken. Het loont dus de moeite om het dak goed en voldoende dik te isoleren. Dakisolatie bespaart je immers veel geld.

Stop warmteverlies via je dak!
Ook in Nederland komt warmteverlies via het dak vooral voor bij oude huizen (woningen gebouwd voor 1970). Hierna volgt een foto gemaakt met een infraroodcamera waarop duidelijk te zien is dat er aanzienlijk veel warmte via het dak verloren kan gaan. Een dak hoort namelijk niet warm te zijn (in de winter). Dakisolatie is het antwoord en kun je dit verlies redelijk eenvoudig voorkomen. Door deze investering te doen krijg je er een lagere energierekening voor terug. Niet gek dat veel huiseigenaren voor onder andere dakisolatie kiezen.

Warmtefoto daken/gevel met/zonder dakisolatie
De rode vlekken geven warme gebieden aan. Het dak van een woning, winkel, kantoorpand ed. hoort NIET warm te zijn! Hoe roder, hoe meer warmte er verloren gaat dus. Onnodig en zonde van het geld.

Ter vergelijking: het appartement rechts verliest veel warmte via de gevel (en het dak). Dit is een probleem wat veel voorkomt bij oudere arbeidersflats van de jaren ‘60 en ‘70 en zijn veel woningcorporaties bezig met het verduurzamen van deze gebouwen. Het is echter altijd verstandig om eerst met het dak te beginnen omdat warmte stijgt en het meeste warmte via een niet-geïsoleerd dak verloren gaat. Daarna kan gevelisolatie of muurisolatie ook uitkomst bieden.

Wat is dakisolatie?

We beginnen met een korte video om te laten zien wat dakisolatie is, wat de voordelen zijn en wat de besparing op je jaarlijkse stookkosten kan zijn.

Soorten dakisolatie

Binnen dakisolatie zijn er verschillende materialen te vinden die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal. Dit wordt uitgedrukt door middel van een R-waarde en bij het isoleren van een dak kies je voor een waarde van 1,3 of beter. Daarnaast zal je keuze ook beïnvloed worden door het type dak. Is dit een hellend of een plat dak? Heb je een verwarmde zolderruimte of niet? Wordt de ruimte onder het dak verwarmd? En welk budget heb je voor de dakisolatie voorzien? De kosten zijn vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal. Allemaal zaken die een grote invloed hebben op wat je dus uiteindelijk moet investeren.

Er zijn 4 soorten materialen die zich uitstekend lenen voor dakisolatie:

  • Hardschuimplaten: Dit zijn platen isolatiemateriaal die een brandvertragende werking kennen en weinig of geen vochtopname hebben. Ze zijn vrij milieuvriendelijk en lenen zich zowel voor toepassingen bij een plat als hellend dak. Het grootste voordeel van de hardschuimplaten is het gebruiksgemak. Je vindt ze in verschillende maten en diktes en je kan ze zelf op maat snijden zonder al te veel kennis of moeite.
  • Glaswol: Glaswol kan je verkrijgen in dekens of platen en is eveneens onbrandbaar. Daarnaast is glaswol waterafstotend en ook een prima materiaal voor geluidsisolatie. Meestal zit er aan één kant van de plaat of het deken een aluminiumfolie die als damp-remmende laag fungeert. Glaswol is een prima isolatiemateriaal voor het dak, maar moeilijker te hanteren dan hardschuimplaten. Omdat glaswol irritatie veroorzaakt heb je beschermende kledij en een stofkapje nodig bij het plaatsen ervan.
  • Steenwol: Steenwol is vergelijkbaar met glaswol op gebied van eigenschappen en verwerking. Het is gemaakt van vulkanisch gesteente en eveneens een goed isolatiemateriaal.
  • Aluminium noppenfolie: Een materiaal dat makkelijk werkbaar is en dus ideaal wanneer je zelf je isolatie wilt plaatsen. De folie is dampdicht en kaatst de warmte terug zodat het niet verloren gaat.

Doorsnee dak
Op de foto hierboven is te zien waaruit het dak dat geisoleerd is zal bestaan. Bij hellende, maar ook platte daken, is het belangrijk om het dampremmende folie aan de juiste zijde te plaatsen zodat er geen vochtproblemen ontstaan.

Dikte isolatiematerialen

In sommige gevallen moet je rekening houden met de dikte van de isolatie (bijvoorbeeld bij beperkte ruimte). Hieronder zie je wat de dikte is van de verschillende soorten isolatiemateriaal voor dakisolatie.

Soort isolatiemateriaal Dikte in cm
Glaswol 10
Steenwol 10
EPS (platen van piepschuim) 10
XPS platen 7 - 9
PUR platen (hardschuim) 6 - 9
PIR platen 5
Recyclebare isolatiematerialen (vlas, wol, kurk, etc.) 10 - 13
Reflecterende folie 7

Welke soort isolatie moet ik kiezen?

Het meest geschikte dakisolatiemateriaal is niet zo gemakkelijk aan te wijzen. Het hangt voornamelijk af van de eisen aan de constructie en natuurlijk de woning zelf. Hierboven hebben we de diktes van de isolatiematerialen aangegeven, dit omdat het zo kan zijn dat er beperkte isolatieruimte is. Het kan ook zijn dat je graag isolatiemateriaal wilt dat geluiddempend werkt. Je zou dus voor jezelf moeten nagaan wat je wel en niet wilt. Aan de hand van jouw wensen kan je een goede keuze maken. Kun je geen keuze maken? Vraag dan vrijblijvend advies aan.

Besparing en rendement

Handig om te zien is wat de besparing per jaar zal zijn en is het goed om te bekijken wat beter is: uitbesteden of zelf doen. Let wel op dat de prijzen van isolatiebedrijven flink uiteen kunnen lopen. Via onze website kun je gratis en vrijblijvend meerdere prijsopgaven opvragen. Zo krijg je beter inzicht in de prijzen.

De gegevens hieronder zijn gebaseerd op een eengezinswoning van 76 vierkante meter dakoppervlak en 52 vierkante meter zolderoppervlakte. De gemiddelde temperatuur buiten is 16 graden. We gingen uit van een gasprijs van zo een 70 eurocent per kubieke meter gas (prijspeil februari 2020).

Type dak Uitbesteding Zelf doen Jaarlijkse besparing
Schuin dak (onverwarmd) €1250 tot €1500 €350 tot €500 650 m3 gas (+/- €400)
Schuin dak (verwarmd) €4250 tot €4500 €800 tot €950 1050 m3 gas (+/- €660)
Zolder vloer (onverwarmd) €1000 tot €1250 €250 tot €400 720 m3 gas (+-/ €490)

Laat een isolatiespecialist je meer vertellen over de jaarlijkse besparing die je kunt behalen.

Binnen- of buiten dakisolatie?

Bij een plat dak is het altijd aangeraden om langs buiten te kiezen voor dakisolatie. Dit is niet zo eenvoudig en laat je het beste door een professional doen. Wanneer je een plat dak langs de binnenkant zou isoleren, word je al snel met vochtproblemen geconfronteerd. Bij een plat dak zit er namelijk een dampwerende laag langs de buitenzijde en als je dit ook aan de binnenzijde aanbrengt, houd je daartussen een ruimte over waar vocht en condens rustig kunnen tieren. Dit is ook belangrijk om schade aan het dakbeschot tegen te gaan.

Hellend dak isoleren

Een hellend dak kan je zowel langs de binnen- als de buitenkant isoleren. De keuze die je maakt hangt af van je dakbekleding, budget en of je de isolatie zelf wilt plaatsen. Wanneer je de isolatie langs de binnenkant plaatst, verlies je ruimte, maar dit is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de voordelen van dakisolatie.

Wat kost jouw woning isoleren?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Meer informatie over dakisolatie? Bekijk ook:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven