Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie: soorten, methodes & rendement

Warmte stijgt en een niet-geïsoleerd dak is dus de grootste verliespost van warmte in een woning. In een notendop: als je je dak niet isoleert, verbruik je dubbel zoveel energie in de winter. Het loont dus sterk de moeite om je dak goed en voldoende dik te isoleren. Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten dakisolatie
Dikte dakisolatie
Langs binnen of buiten?
Ontvang nu offertes

 

 

Stop warmteverlies via je dak!

Een dak mag in de winter niet warm zijn. Op de onderstaande foto is dat duidelijk wel het geval. De rode vlekken geven warme gebieden aan. Het appartement rechts verliest veel warmte via het dak en de gevel. Dat komt vooral bij oudere woningen voor. Met dakisolatie kan je dat probleem gelukkig eenvoudig verhelpen. Zo daalt je energiefactuur fors!

Is jouw dak nog niet optimaal geïsoleerd? Laat je dak dan zeker analyseren door een ervaren isolatiespecialist. Die bepaalt snel de meest aangewezen isolatiemethode, het beste materiaal, … Kom nu in contact met isolatiespecialisten in je buurt!

 

Soorten dakisolatie

Verschillende factoren beïnvloeden de keuze voor een bepaald isolatiemateriaal: de isolatiewaarde, de isolatiemethode, het type dak, … Ook je budget kan een rol spelen. Het ene materiaal is namelijk duurder dan het andere. Er zijn 4 soorten materialen die zich uitstekend lenen voor dakisolatie:

 

  • Hardschuimplaten: deze platen hebben een brandvertragende werking en weinig of geen vochtopname. Ze lenen zich zowel voor toepassingen bij een plat als hellend dak. Het grootste voordeel van de hardschuimplaten is het gebruiksgemak. Je vindt ze in verschillende maten en diktes en je kan ze zelf op maat snijden zonder al te veel kennis of moeite.
  • Glaswol: deze minerale wol kan je verkrijgen in dekens of platen en is ook onbrandbaar. Daarnaast is glaswol waterafstotend en een prima materiaal voor geluidsisolatie. Meestal zit er aan één kant van de plaat of het deken een aluminiumfolie die als dampremmende laag fungeert. Glaswol is een prima isolatiemateriaal voor het dak, maar moeilijker te hanteren dan hardschuimplaten. Omdat glaswol irritatie veroorzaakt, heb je beschermende kledij en een stofkapje nodig bij de plaatsing.
  • Steenwol: deze minerale wol is ook bekend als rotswol. Het is vergelijkbaar met glaswol op gebied van eigenschappen en verwerking. Het is gemaakt van vulkanisch gesteente en eveneens een goed isolatiemateriaal voor daken.
  • Aluminium noppenfolie: een materiaal dat makkelijk werkbaar is en dus ideaal wanneer je zelf je isolatie wil plaatsen. De folie is dampdicht en kaatst de warmte terug zodat het niet verloren gaat.

 

Welk type dakisolatie kies ik het best?

Het meest geschikte dakisolatiemateriaal is niet zo gemakkelijk aan te wijzen. Het hangt voornamelijk af van de eisen aan de constructie en natuurlijk de woning zelf. Gaat het bv. om een oneffen oppervlak aan de binnenkant van je dak? Dan is minerale wol meer aangewezen dan harde isolatieplaten. Wil je je plat dak isoleren? Dan zijn kunststof platen aan de buitenkant van de dakconstructie wel de beste oplossing.

Advies op maat nodig? Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

 

Dikte van de dakisolatie

In sommige gevallen moet je rekening houden met de dikte van de isolatie (bijvoorbeeld bij beperkte ruimte). Hieronder zie je wat de dikte is van de verschillende soorten isolatiemateriaal voor dakisolatie.

Soort isolatiemateriaal Dikte in cm
Glaswol 10
Steenwol 10
EPS (platen van piepschuim) 10
XPS platen 7 – 9
PUR platen (hardschuim) 6 – 9
PIR platen 5
Recyclebare isolatiematerialen (vlas, wol, kurk, etc.) 10 – 13
Reflecterende folie 7

 

Dakisolatie langs binnen of langs buiten?

Je kan het isolatiemateriaal aan de binnen- of de buitenkant van je dakconstructie aanbrengen. De meest aangewezen methode verschilt onder meer volgens het type dak:

  • Plat dak: bij een plat dak is het altijd het best om langs buiten te isoleren. Bij isolatie aan de binnenkant staat je draagstructuur bloot aan grote temperatuurschommelingen en krijg je op termijn met vochtproblemen te maken. Met schade aan je dakbeschot tot gevolg.
  • Hellend dak: een hellend dak kan je zowel langs de binnen- als de buitenkant isoleren. De keuze die je maakt, hangt af van je dakbekleding, budget en of je de isolatie zelf wil plaatsen. Wanneer je de isolatie langs de binnenkant plaatst, verlies je ruimte, maar dit is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de voordelen van dakisolatie.

Hellend dak isoleren

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers