Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidsisolatie

Wanneer je een woning isoleert, denk je in de eerste plaats aan energieverlies of warmteverlies. Logisch, want dit zijn de zaken die de grootste invloed hebben op het kostenplaatje achteraf. Ook vocht en condensvorming wordt natuurlijk in het achterhoofd gehouden, maar dit gaat meestal samen met warmte. Vochtige ruimtes zullen nagenoeg altijd koude ruimtes zijn en een goede woningisolatie is dus ook perfect om vocht mee te vermijden. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met geluidsisolatie. En dit wordt weleens over het hoofd gezien. Geluidsisolatie is nochtans niet minder belangrijk.

Waarom geluidsisolatie?

Geluidsisolatie heeft twee functies. In de eerste plaats moet geluidsisolatie geluid buiten houden en in de tweede plaats moet het geluid binnenhouden. Bij het geluid dat je wilt buiten houden, kan je denken aan straatlawaai, vliegtuigen, treinen, een school in de buurt, een autosnelweg, enzovoort. Geluid dat je wilt binnenhouden zijn muziek, tv, kinderen, en dergelijke meer. Geluidsisolatie waarborgt je privacy en je nachtrust.

Hoe wordt geluidsisolatie geplaatst?

In het korte filmpje hieronder zie je hoe geluidsisolatie wordt geplaatst.

Geluidsisolatie en de wet van de massa

Een eerste vorm van geluidsisolatie is de massa van muren, dak en vloer te verhogen. Hoe groter een massa, hoe minder doordringbaar. Hoe zwaarder een massa, hoe minder gevoelig voor trillingen. En dat is exact waaruit geluid bestaat. Allemaal kleine trillingen. Bij zware, dikke muren zal er dus heel wat minder geluid binnendringen dan bij een lichtere variant. Helaas is dit natuurlijk niet oneindig inzetbaar. We kunnen onze muren maar tot een bepaald niveau verdikken zonder al te absurde woningen te creëren. Daarom is de massa wet maar beperkt toepasbaar.

Gebruik van een spouw voor geluidsisolatie

Een tweede vorm is het gebruik van een spouw die wordt opgevuld. Ook hier geldt dat massa de geluidsisolatie verhoogt en ten goede komt. Je zet twee muren met daartussen een lege ruimte. Zowel de muren als de ruimte ertussen hebben bij voorkeur een behoorlijke dikte. De ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Wanneer het geluid op de eerste muur botst, wordt een deel van het geluid tegengehouden en een deel doorgegeven aan het isolatiemateriaal. Dit houdt op zijn beurt een andere frequentie tegen waardoor nog meer geluid wordt tegengehouden. Daarna gebeurt dit nog een derde keer met de tweede muur. De efficiëntie van het systeem hangt af van de dikte van muren, de opvulling van de spouw en de gekozen materialen. Hou dit altijd goed in de gaten bij geluidsisolatie.

Geluidsabsorptie

Een derde mogelijkheid is het gebruik van geluidsabsorberend materiaal. Hierbij kan je denken aan de zachte noppenbekleding die je vaak in geluidsstudio’s terugvindt. Natuurlijk wil je in je woning geen zichtbare geluidsabsorberende materialen aan de muren, maar ze kunnen ook perfect onder de afwerking geplaatst worden. Sommige bedrijven hebben zelfs platen die speciaal voor geluidsabsorptie in woningen ontworpen zijn. Het principe hierbij is het vermijden van weerkaatsing. In holle ruimtes met vlakke wanden blijft geluid reizen doordat het van de ene wand naar de andere weerkaatst wordt. Het zachte geluidsabsorberende materiaal weerkaatst het geluid niet waardoor het stopt zodra het tegen het materiaal botst. Dit is ideaal wanneer je een ruimte geheel geluiddicht wilt maken. Maar ook om geluiden buiten te houden werkt het prima.

Woning entree

Geluidsisolatie muren

Bij het bouwen of verbouwen van een huis, mag isolatie zeker niet over het hoofd gezien worden. Hierbij gaat het niet enkel om isolatie tegen warmte of kou, maar ook geluidsisolatie speelt een grote rol bij het wooncomfort achteraf.

Geluidsisolatie is uiterst belangrijk om aangenaam te kunnen wonen. Zowel naar buiten als naar binnen toe. Enerzijds wil je geluiden buiten houden zoals verkeer, buren en alle andere omgevingsgeluiden die storend kunnen werken. Anderzijds wil je geluid binnen houden om op die manier je privacy te waarborgen. Daarnaast is het ook belangrijk om de verschillende ruimtes binnen jouw woning te isoleren. Wanneer je werkt in de studiekamer wil je wellicht niet afgeleid worden door geluid in de woonkamer. En wanneer je ’s avonds nog vrienden op bezoek hebt, is het niet de bedoeling dat jouw kinderen die in bed liggen hierdoor wakker gehouden worden.

Tegenwoordig wordt geluidsisolatie in platen verkocht zodat het snel en eenvoudig zelf geplaatst kan worden. Meestal zijn deze platen gebaseerd op een vorm van schuim zoals noppenschuim of piramideschuim. Dit materiaal heeft uitstekende geluidsisolerende eigenschappen waardoor het geschikt is voor nagenoeg elke ruimte in het huis. Zowel binnen- als buitenmuren kunnen op deze manier geluiddicht gemaakt worden. Om een idee te krijgen van de totale kosten van een goede geluidisolatie kun je hier alvast een gratis offerte vragen.

Geluidsisolatie plafond

Een plafond kan voor heel wat geluidshinder zorgen en een goede geluidsisolatie is dus zeker geen overbodige luxe. Enerzijds zijn er de geluiden van buitenaf, anderzijds de contactgeluiden van een ruimte erboven. Idealiter kan er gekozen worden voor een tweeledige oplossing waarbij een zwevende vloer wordt geplaatst in de ruimte erboven gecombineerd met een verlaagd plafond in de ruimte beneden. Zelfs zonder enige vorm van isolatie zal dit al een deel van de geluidshinder wegnemen doordat contactgeluiden minder kans maken om door te dringen. In praktijk echter is dit niet altijd mogelijk, denk maar aan appartementsgebouwen waarbij enkel aan de eigen zijde gewerkt kan worden.

Wanneer enkel aan het plafond gewerkt kan worden en niet aan de vloer erboven is een verlaagd plafond met een isolatielaag erboven de beste oplossing. Deze isolatielaag dient te bestaan uit een soepel materiaal dat niet geleidend is. Heel wat schuimisolatie is hier geschikt voor. Het zorgt ervoor dat de trillingen zich niet kunnen verderzetten waardoor het geluid opgevangen wordt in de isolatielaag. Daarnaast heeft ook het volume en de dichtheid van het materiaal een grote invloed op de effectiviteit ervan. Wie een stap verder wilt gaan, kan kiezen voor een materiaal dat expliciet ontworpen is met het doel geluiden tegen te houden. Vraag hier een gratis offerte om de verschillende prijzen en mogelijkheden met elkaar te kunnen vergelijken.

Geluidsisolatie vloer

Ook vloeren zijn de oorzaak van heel wat geluiden. Vaak worden ze echter over het hoofd gezien omdat ze uitgeven op een solide ondergrond en mensen dus aannemen dat er geen geluid kan doordringen. Vloeren zullen ook niet snel geluiden van buitenaf toelaten, maar ze zijn wel een bron van allerhande interne geluiden. In de eerste plaats zijn ze een prima geleider voor trillingen en ook geluid is hieruit opgebouwd. Daarnaast is elke vloer van een verdieping natuurlijk het plafond van een andere, een ander belangrijk punt waar je rekening mee moet houden.

De grootste oorzaak van storende interne geluiden is het rondstappen van mensen op een verdieping. Wanneer de vloer van de verdieping geen afdoende geluidsisolatie kent, zal elke stap hard doorklinken op het verdiep eronder en dat is niet erg aangenaam. In oude gebouwen of slecht geïsoleerde appartementen is dit vaak een bron van ergernis bij de onderburen. Maar ook binnen je eigen woning kan het vervelend zijn.

Om een vloer te isoleren op akoestisch vlak wordt gebruik gemaakt van dempende materialen. Dit zijn materialen met een elastisch karakter die trillingen opvangen in plaats van ze te geleiden. Ze kunnen eenvoudig geplaatst worden en zullen ook energiebesparingen opleveren.

Geluidsisolatie houten vloer

Het is een klassiek geval van ergernis tussen buren: ergernis over geluidoverlast. Het geluidsniveau in huis hoeft niet eens zo hoog te zijn, maar een slecht geïsoleerde vloer in huis kan er al voor zorgen dat de buurman of buurvrouw last heeft van elke stap die er gezet wordt. Erg vervelend dus.

Geluidsisolerende vloeren zijn dan wel misschien wat duurder dan’gewone vloeren’, maar vooral in oude huizen die van zichzelf al redelijk gehorig zijn, werpt het zeker zijn vruchten af om te investeren in een geluidsisolerende vloer. Er zijn verschillende manieren om van je vloer een geluidsisolerende vloer te maken. Een voorbeeld is een zwevende vloer.

Waarom een houten geluidsisolerende vloer?

Het mooie aan een houten vloer is dat die ten eerste warm en huiselijk oogt. Door de nieuwste ontwikkelingen zijn de fabrikanten steeds beter in staat gebleken geluidsisolerende houtvloeren te maken die ook nog mooi voor het oog zijn. Een ander voordeel is dat er in elke dikte en in elke prijsklasse wel wat te halen is. Om aan jouw wensen te voldoen nog binnen je eigen budget, is het verstandig bij de verkoper zelf langs te gaan. Verder is het belangrijk dat je hulp of in ieder geval advies van een professional vraagt bij het leggen van de vloer. Want niet alleen het materiaal, maar ook de manier waarop de vloer gelegd wordt, zal invloed hebben op de mate waarin de geluidsisolerende vloer ook werkelijk geluid tegenhoudt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten