Betonrot
Betonrot is de algemene naam voor de schade die Mantavloeren en kwaaitaalvloeren kunnen oplopen. Dit geldt vooral voor vloeren die toegepast zijn in de periode 1965 tot ongeveer 1985. De meeste gemeentes hebben databases waarin staat aangegeven of woningen vloeren van deze soort hebben. Zo weet je snel of je woning eventueel betonrot kan hebben.
Wat is betonrot?
Betonrot komt vooral voor in Mantavloeren en kwaaitaalvloeren. Dit zijn vloeren van gewapend beton. Betonrot betekent dat de bewapening is gaan roesten waardoor de bewapening het beton van zich afduwt en zelfs af laat breken. Alles ten nadele van de stevigheid van je vloer en ook ten nadele van de isolatie van je vloer. De genoemde vloeren zijn gemaakt met gebruik van calciumchloride. Het calciumchloride zorgde voor een versneld hardingsproces, echter in de loop van de tijd ging dit de bewapening aantasten. Tegenwoordig is het gebruik van calciumchloride in de bouw verboden.
Wat te doen?
Gemeentes weten dus vaak welke woningen gebouwd zijn met behulp van desbetreffende vloeren. Daarnaast kan je zelf in je kruipruimte kijken of je één van beide vloeren hebt. Of je betonrot hebt is ook snel te zien aan afbrokkelende stukken beton en bruine (roest)punten. Om een definitief oordeel te krijgen kan je een gecertificeerd bedrijf inschakelen om een onderzoek uit te voeren naar je vloeren. Dit zal richting de €400 euro gaan kosten. Als er betonrot wordt vastgesteld lopen de kosten uiteraard op. Echter bezuinigen op een vloer die kan instorten is niet aan te raden. Schakel dus zonder aarzelen een professional in om zo de kwaliteit van je vloeren te garanderen. Vaak is er ook nog een mogelijkheid om je vloeren meteen beter te isoleren, zo sla je twee vliegen in één klap.
Tussen circa 1965 en 1983 zijn er veel woningen opgeleverd met zogenaamde kwaaitaal- of Manta systeemvloeren. In deze specifieke vloeren zat een bepaald chemisch middel dat ervoor moest zorgen dat de vloeren sneller opdroogden en er dus minder tijd nodig was om een vloer aan te leggen. Het voordeel hiervan was dat de kosten daardoor lager waren dan bij reguliere betonvloeren. Nadelen aan deze praktijk waren destijds nog niet bekend, maar inmiddels wel. Bekend is dat na verloop van tijd betonrot kan optreden, dankzij de chemische middelen die er dus destijds voor zorgden dat het beton sneller droogde. De bewapening wordt dankzij deze betonrot van binnenuit opgevreten waarna het gaat roesten en het beton afbrokkelt. Om te onderzoeken of jouw woning hier last van heeft, kun je een betonrotkeuring laten uitvoeren.
Betonkeuring
Bij een betonrotkeuring komen er doorgaans twee specialisten die de schade en de eventuele kosten die benodigd zijn voor reparatie in kaart brengen. De vloer wordt eerst in kaart gebracht, hierna wordt de vloer uitgebreid gecontroleerd en geanalyseerd en wordt per deel van de vloer genoteerd welke problemen er eventueel aanwezig zijn. Al deze onvolkomenheden en problemen worden vastgelegd in een uitgebreid inspectierapport waarbij ook direct een indicatie van de herstelkosten wordt gegeven.
Kosten betonkeuring
Voor een keuring voor betonrot betaal je enkele honderden euro’s, afhankelijk van het te onderzoeken oppervlak. Als er een kruipluik moet worden gemaakt omdat deze ontbreekt of er onder de fundering gegraven moet worden, worden daar uiteraard meerkosten voor gerekend.
Het lijkt al met al een dure investering voor iets wat je feitelijk niets oplevert (het betonrot moet erna nog steeds worden gerepareerd), maar je weet dan wel waar je aan toe bent. Een vloer die getroffen is door betonrot kan letterlijk levensgevaarlijk worden vanwege het instortgevaar, dus het is zeer aan te raden een dergelijke keuring uit te voeren.