Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Duurzame isolatiematerialen: een overzicht!

Je woning isoleren kan ook met duurzame, milieuvriendelijke materialen. Zo draag je een steentje bij aan de vermindering van de globale CO2-uitstoot. In dit artikel bespreken we de meest populaire duurzame isolatiematerialen. Hoeveel kosten ze en voor welke isolatieprojecten zijn ze toe te passen?

 

Welke isolatiematerialen zijn duurzaam?

Duurzame isolatiematerialen zijn producten die op zo’n manier worden verwerkt dat ze minimale schade aan het milieu veroorzaken. Soms wordt er met duurzaam ook bedoeld dat een product lang meegaat. Maar in dit artikel focussen we op ecologische isolatiematerialen. Dit zijn de meest gebruikte soorten:

1. Cellulose isolatie
2. Houtvezel isolatie
3. Schapenwol isolatie
4. Hennep isolatie
5. Vlas isolatie
6. Katoen isolatie
7. Kurk isolatie

Wil je meer informatie over prijzen, plaatsing, …? Kom dan in contact met meerdere experts in je buurt. Een professional op gebied van duurzame isolatie kan je helpen bij jouw isolatieproject. Ontvang offertes voor jouw project!

duurzame isolatie schapenwol

 

1. Cellulose isolatie (papiervlokken)

Deze soort duurzame isolatie is gemaakt van gerecycled krantenpapier. De watten-achtige structuur van cellulose maakt dat de stof goed hecht. Een expert kiest er meestal voor om dit materiaal te blazen. Vooral in houtskelet huizen passen experts het toe.

  • Eigenschappen: goedkoop, goede thermische isolatie, brandveilig, ademend, schimmelwerend, niet geschikt voor vochtige omstandigheden, …
  • Isolatiewaarde: 0,038 – 0,039 W/mK
  • Toepassingen: inblazen tegen wanden en tussen de balken van daken, zoldervloeren, onregelmatige oppervlaktes en moeilijk toegankelijke ruimtes

Prijs cellulose: 15 à 30 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis meerdere offertes!

 

duurzame isolatie cellulose

 

2. Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie bestaat uit de overschotten van houtzagerijen, wat het een duurzaam isolatiemateriaal maakt. Het staat ook wel bekend als houtwol isolatie. Het materiaal is beschikbaar als samengeperste isolatiepanelen of is los in te blazen. De isolatiepanelen kunnen vast of flexibel zijn.

  • Eigenschappen: hoge warmteopslagcapaciteit, vochtbestendig, vochtregulerend (dampopen), niet irriterend voor de huid of longen, duurder dan alternatieve isolatiematerialen, …
  • Isolatiewaarde: 0,036 – 0,040W/mK
  • Toepassingen: als panelen tussen houten dak- of wandstructuren, in vloeren, plafonds, gevels en binnenmuren, …

Prijs houtvezel: 30 à 80 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis meerdere offertes!

 

3. Schapenwol isolatie

Schapenwol bestaat uit 100% zuivere scheerwol die experts zonder pesticiden wassen en behandelen. Het isolatiemateriaal wordt hierna verwerkt tot flexibele isolatierollen. Er komen wel wat chemicaliën aan te pas, om het brandvertragend en insectenwerend te maken. Maar het materiaal is na gebruik volledig composteerbaar, waardoor schapenwol het milieu niet belast.

  • Eigenschappen: erg goede thermische isolatiewaarde, goede warmteopslagcapaciteit, niet irriterend, lange levensduur (100 jaar), luchtzuiverend en vochtabsorberend
  • Isolatiewaarde: 0,034-0,042 W/mK
  • Toepassingen: binnenmuren, daken, plafonds, gevels, vloeren en zoldervloeren

Prijs schapenwol: 40 à 60 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis verschillende offertes!

 

4. Hennep isolatie

Hennep isolatie komt van de hennepplant. Fabrikanten gebruiken de houtachtige vezels van deze plant voor de productie van hennepwol. De planten zelf zijn ook erg goed in het opnemen van CO2 uit de lucht. Je kan dit duurzame materiaal verkrijgen in de vorm van isolatiedekens, stevige panelen of korrels/vezels om in te blazen.

  • Eigenschappen: vochtregulerend (dampopen), volledig te recyclen, goede thermische en akoestische isolatiewaarden, niet toepasbaar in vochtige ruimtes, …
  • Isolatiewaarde: 0,038 – 0,042 W/mK
  • Toepassingen: isolatiedekens in een houten dak- of wandstructuur, isolatiepanelen voor wanden en binnenmuren en ingeblazen in holle ruimtes

Prijs hennep: 50 à 100 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis verschillende offertes!

 

5. Vlas isolatie

Vlas isolatie bestaat uit restproducten van de linnenindustrie. Doordat er minder CO2 vrijkomt tijdens de productie dan dat er opgenomen wordt tijdens de groei, heeft vlas een positieve ecologische voetafdruk (CO2-positief). Vlas isolatie is verkrijgbaar als flexibele isolatiedekens.

  • Eigenschappen: niet irriterend en schimmelbestendig, vochtregulerend (dampopen), lange levensduur (75 jaar), …
  • Isolatiewaarde: 0,038 W/mK
  • Toepassingen: binnenmuren, daken, plafonds, gevels en zoldervloeren

Prijs vlas: 30 à 45 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis meerdere offertes!

 

6. Katoen isolatie (métisse isolatie)

Katoen isolatie bestaat voor 85% uit katoen, voornamelijk van oude jeansbroeken. Dit katoen vullen de fabrikanten aan met polyester, brandwerende stoffen en een biocide. Dit dient als bescherming tegen insecten en schimmels. Net zoals andere flexibele isolatieplaten, is katoen erg geschikt om toe te passen in houtskelet structuren.

  • Eigenschappen: goede thermische en akoestische isolatie, flexibel en vormvast tegelijkertijd, niet irriterend, niet geschikt voor vochtige omgevingen, 2 lagen nodig voor een optimale isolatie, …
  • Isolatiewaarde: 0,039-0,042 W/mK
  • Toepassingen: binnenmuren, daken, plafonds, gevels en zoldervloeren

Prijs katoen: 35 à 50 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis verschillende offertes!

 

7. Kurk isolatie

Dit materiaal bestaat voor 100% uit vermalen en geëxpandeerde kurkkorrels. Het productieproces van kurk isolatie is daarom erg milieuvriendelijk. Door verhitting met stoom zetten de korrels uit en binden ze met de natuurlijk aanwezige harsen (zonder toevoeging van lijmstoffen). Duurzame kurk isolatie is verkrijgbaar in de vorm van losse korrels of isolatieplaten.

  • Eigenschappen: waterafstotend en vocht- en schimmelwerend, hoge warmteopslagcapaciteit, …
  • Isolatiewaarde: 0,038-0,050 W/mK
  • Toepassingen: als platen voor binnenmuren, daken, plafonds, gevels en (zolder)vloeren, ingeblazen in spouwmuren en holle ruimtes

Prijs kurk: 60 à 100 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang nu gratis meerdere offertes!

 

Verlaag de kosten van je isolatieproject!

Je kan op verschillende manieren de prijs van je isolatieproject verlagen. Dat kan je bv. doen met subsidies voor je isolatie. Maar het is ook mogelijk om te besparen op btw. Werk je met een expert en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan hoef je maar 9% btw betalen over de arbeidskosten.

Daarnaast is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Zo kan je de verschillende professionals vergelijken op gebied van prijs, aanbod en advies. Kom in contact met verschillende isolatie experts.

 

Veelgestelde vragen over duurzame isolatiematerialen


  • Welk duurzame isolatiemateriaal kies ik?

    Deze keuze hangt af van het gekozen materiaal en de specifieke klus. Enkele materialen kan je inblazen, zoals cellulose of houtvezel. Deze zijn erg geschikt voor kruipkelders of spouwmuren. Een expert kan je helpen met het juiste duurzame materiaal te vinden voor je isolatieproject en beantwoordt al je vragen. Kom in contact met isolatie professionals actief in je buurt.


  • Zijn er nadelen aan duurzame isolatiematerialen?

    Elk materiaal, duurzaam of niet, heeft wel zijn voor- en nadelen. Hier overlopen we enkele algemene nadelen van duurzame isolatiematerialen:

    • Vaak duurder dan niet-ecologische alternatieven: dit is niet altijd het geval, maar vaak wel. Duurzame materialen ontginnen kan duurder uitkomen. Isolatiematerialen zoals kunststof zijn ook vrij goedkoop om te produceren. Dit is voornamelijk de reden van het prijsverschil. Maar er zijn natuurlijk ook goedkopere milieuvriendelijke isolatiematerialen beschikbaar.
    • Niet beschikbaar bij alle bedrijven of ZZP’ers: omdat er zoveel verschillende isolatiematerialen zijn, kunnen we niet verwachten dat elke expert ze allemaal in huis heeft. Zeker de minder populaire opties zijn niet altijd beschikbaar bij kleinere bedrijven.
    • Vaak niet bestand tegen vocht: veel duurzame materialen zijn niet ideaal voor vochtige ruimtes. Voor nieuwbouw zijn deze duurzame materialen dus meestal het beste. Het is mogelijk om te kijken naar een ander soort isolatie voor vochtige omgevingen en duurzame materialen voor de rest van je huis.

  • Welke isolatiematerialen hebben de langste levensduur?

    Je kan duurzaam ook interpreteren als ‘materialen met een lange levensduur’. Welke isolatiematerialen vallen onder deze categorie?

    Glaswol, steenwol en PUR-schuim hebben een levensduur van 75 jaar. Ook het ecologische materiaal vlas heeft een levensduur van ongeveer 75 jaar. EPS en schapenwol hebben een levensduur van zo’n 100 jaar. Over het algemeen zien we dat schapenwol een erg populair materiaal is dat duurzaam is in beide betekenissen van het woord.


  • Zijn er minder bekende duurzame soorten?

    Er zijn nog heel wat opties. Het is alleen niet zeker dat je deze zal vinden bij elke expert. Enkele voorbeelden:

    • Grasvezel isolatie: bestaat uit grasmaaisel waaraan gerecyclede jute vezels en synthetische bindvezels worden toegevoegd.
    • Stro isolatie: dit bestaat uit een combinatie van verschillende soorten strovlokken en een 100% ecologische brandvertrager zonder boraten.
    • Schelpen isolatie: bestaat volledig uit schelpjes afkomstig uit de zee. Het ecosysteem blijft ook intact doordat de winplaatsen van tevoren worden bepaald, in overleg met de verantwoordelijke autoriteiten.
    • Vermiculiet isolatie: dit is een gehydrateerd magnesium-ijzer-aluminium-silicaat. Vermiculiet ziet eruit als een soort pellets en is 100% natuurlijk.
    • Perliet isolatie: dit is een silicaatgesteente van vulkanische oorsprong dat geschikt is als isolatiemateriaal.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten