Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder isolatie: opties, prijzen & FAQ

Wist je dat er langs een niet-geïsoleerde kelder al snel 15% warmte verloren gaat? Dat komt neer op een jaarlijks verlies van gemiddeld € 500. Heb jij dus een koude kelder? En ben je op zoek naar een manier om je energieverbruik te laten dalen? Dan is kelder isolatie een prima stap. Hoe doe je dat? Wat zijn de opties? En hoeveel betaal je voor zo’n project? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe mijn kelder isoleren?
Kelder isolatie: gemiddelde prijs
Zelf kelder isoleren of niet?
Enkele veelgestelde vragen 
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is kelder isolatie plaatsen zo belangrijk?

Twijfel je of het plaatsen van kelderisolatie wel de juiste stap is? Let dan op deze punten:

 • Besparen op je energierekening: langs een niet-geïsoleerde kelder komt veel kou je woning binnen. Daardoor warmt je huis minder snel op en zet je sneller je verwarming aan om je woonruimte op temperatuur te houden. Met als gevolg een hogere energierekening!
 • Meer wooncomfort: een koude vloer is funest voor je wooncomfort. Want niemand houdt van ijskoude voeten in huis. Met vloerisolatie los je dit probleem op.
 • Minder kans op vochtproblemen: een ondergrondse kelder is erg vatbaar voor vocht. Niet alleen door opstijgend en doorslaand vocht, maar ook door condensatie en gebrekkige ventilatie. Isolatie helpt om de temperatuur en de luchtvochtigheid in je kelderruimte op peil te houden.
 • Hogere woningwaarde: een hoger wooncomfort, een flinke energiebesparing, … Precies daarom is isolatie de geknipte eerste stap om je woning duurzamer te maken. Daardoor stijgt niet alleen je EPC-score, maar ook je woningwaarde.

Kelder isolatie plaatsen? Hebben we je overtuigd van de voordelen? Neem dan gratis contact op met een isolatiespecialist en ontvang advies op maat voor jouw klus. Zo ben je zeker van een kwalitatieve en duurzame plaatsing. Ga naar het offerteformulier.

 

Hoe mijn kelder isoleren?

Op welke manieren kan je je kelder isoleren? En welk materiaal heb je dan nodig? De mogelijkheden en werkwijze hangen vooral af van de hoogte van je kelderplafond en de staat van je huis. We nemen ze met je door:

 

OPTIE 1: kelderplafond isoleren

kelderisolatie

Wil je je vloer isoleren zonder deze open te moeten breken? En is het kelderplafond hoog genoeg (> 40 cm)? Dan is het plaatsen van kelder isolatie tegen het plafond de beste keuze. Met een relatief kleine investering heb je binnen een mum van tijd een isolatielaag tegen de onderkant van je benedenvloer: de ideale barricade tegen koude lucht.

 

Welke kelderisolatie voor je plafond kiezen?

 • Harde isolatieplaten: lopen er geen leidingen, kabels of buizen langs het kelderplafond? Dan zijn harde en vochtbestendige isolatieplaten uit PUR, XPS, EPS, … ideaal. Deze verankert je isolatiespecialist rechtstreeks tegen het kelderplafond.
 • PUR-schuim: is er sprake van veel obstakels en oneffenheden? Dan is isolerend PUR-schuim een prima alternatief. Deze spuitisolatie verzekert je van een naadloze en dichte isolatieschil zonder koudebruggen. Ideaal om tussen de kleine hoeken en kiertjes van de buizen te komen.

⇒ Prijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 2: kelder wanden isoleren

kelder isolatie buitenkant

Wil je je kelder gebruiken als volwaardige opslag- of zelfs woonruimte? Dan is wooncomfort een belangrijke factor. Dit kan je op 2 manieren realiseren:

 1. Kelder isolatie aan buitenkant: heb je een nieuwbouwwoning? In dit geval isoleer je langs de buitenkant van je kelder. Dat houdt het beste de warmte binnen. Het plafond daarentegen isoleer je eerder langs binnen.
 2. Kelder isolatie aan binnenkant: bij bestaande woningen is dit de meest voor de hand liggende keuze. Voordat een expert aan de werkzaamheden begint, controleert hij eerst op vochtproblemen. Isolatie werkt het beste als de basis goed is.

 

Welke isolatie voor je kelderwanden kiezen?

Welke isolatiematerialen plaats je tegen kelderwanden? Populaire opties zijn drukvaste isolatieplaten van XPS, PUR, EPS, … Aan de buitenkant van de kelder kiezen experts meestal voor XPS en EPS, omdat het erg vochtbestendig is. Binnenshuis plaatst hij metalen voorzetwanden, waartussen hij de platen kan vastklemmen. Een dampscherm is ook onmisbaar, om condensatievocht in de opbouw te voorkomen.

⇒ Prijs: € 35 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 3: kelderbodem isoleren

isolatie voor kelder

Is je kelderplafond net te laag om te isoleren (< 40cm)? En wil je alsnog een koude vloer vermijden? Dan is bodemisolatie een budgetvriendelijk en snel alternatief om je kelder te isoleren. Het nadeel is wel dat de vloer van de benedenverdieping dan niet is geïsoleerd. Daardoor heb je nog steeds last van een beetje warmteverlies.

 

Welke isolatie voor je kelderbodem kiezen?

Voor kruipruimte isolatie kiest een specialist meestal voor isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie. Een kort overzicht:

 • Isolatieparels zijn EPS piepschuimbolletjes. Door hun lage gewicht en hoge resistentie tegen schimmel en rot zijn ze erg geschikt voor kruipruimtes lager dan 30 cm. Ook bij een hoog grondwaterniveau blijven de parels drijven en behouden ze hun isolerende werking.
 • Isolatiechips bestaan net zoals isolatieparels uit EPS. Zij hebben dezelfde positieve kenmerken, maar zijn net iets goedkoper en makkelijker te verplaatsen. Ideaal wanneer je kruipruimte toegankelijk moet blijven door de aanwezigheid van buizen.
 • Schelpen-isolatie bestaat uit zee-schelpjes en is dus een duurzaam, natuurlijk isolatiemateriaal. Deze isolatie is vooral geschikt in kruipruimtes met veel grondwater. Ze moeten wel minimaal 10 cm boven het hoogste grondwaterniveau uit blijven steken.

⇒ Prijs: € 20 à 55 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welke isolatie voor mijn kelder kies je?

Dat is afhankelijk van de functie van je kelder en de technische en praktische mogelijkheden. Gaat het bv. om een nieuwbouwwoning? Maak dan meteen van deze situatie gebruik om je kelder langs de buitenkant te isoleren. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een grondige isolatie met harde platen langs de wanden van de kelder. Kortom: elke situatie vergt een andere aanpak. Soms is voorafgaande vochtbestrijding zelfs aangeraden voordat je de kelder isoleert.

Onze tip? Neem contact op met een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een oplossing en aanpak op maat. Vind hier een expert in je regio.

 

Kelder isolatie: gemiddelde prijs

Hoeveel kost het plaatsen van kelder isolatie nu precies? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte (in m²) en de bereikbaarheid van de kelder, de gekozen isolatiemethode en -materialen, … Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per isolatiemateriaal (excl. btw, incl. plaatsing):

 • Harde isolatieplaten: € 20 à 45 per m²
 • PUR-schuim: € 30 à 40 per m²
 • Isolatieparels: € 25 à 35 per m²
 • Isolatiechips: € 20 à 30 per m²
 • Isolatieschelpen: € 35 à 55 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. Benieuwd naar de prijzen voor jouw project? Neem dan contact op met een isolatiespecialist actief in je regio voor advies en offertes op maat. Vul het aanvraagformulier in.

 

Bespaar op je vloerisolatie met subsidies & financiële voordelen

Voor kelderisolatie kom je vaak in aanmerking voor meerdere financiële voordelen. Dankzij de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) krijg je bv. € 5,50 per m² terug voor vloerisolatie en € 3 per m² voor bodemisolatie. Daarnaast kan je de Energiebespaarlening aanvragen. Kortom; meer dan genoeg manieren om kelder isolatie te financieren!

Let op: de belangrijkste voorwaarden zijn o.a. het behalen van een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) en samenwerken met een vakspecialist. Die helpt je bovendien ook graag bij je subsidieaanvraag.

 

Zelf kelder isoleren of isolatiespecialist inschakelen?

Ben je een handige Harry? Dan heb je er ongetwijfeld al wel aan gedacht om zélf je kelderisolatie te plaatsen. Is dit een goed idee? Of laat je de klus beter over aan een expert? De voor- en nadelen op een rij:

 

OPTIE 1: zelf kelder isoleren

Of je zelf aan de slag kan, is grotendeels afhankelijk van de toegankelijkheid van je kelder en de staat waarin die verkeert. Gaat het om het isoleren van een effen kelderplafond met harde isolatieplaten? Dan kan een doorwinterde klusser dit prima zelf. Spreken we echter over het aanbrengen van PUR-schuim of bodemisolatie in een kleine ruimte? Dan heb je specialistische apparatuur en beschermende kleding nodig.

Vergeet ook niet dat een vakspecialist altijd op de hoogte is en precies weet wat die doet: van het oplossen van vochtproblemen tot het vermijden van koudebruggen. Weet je hier dus niet genoeg over? Schakel een expert in!

 

OPTIE 2: isolatiespecialist inschakelen

Vertrouw op de expertise van een isolatiespecialist. Die beschikt niet alleen over de nodige ervaring, maar zorgt ook voor…

 • Advies op maat: voordat een expert je een offerte bezorgt, komt hij eerst langs voor een inspectie. Zo achterhaalt hij of hij eerst nog bepaalde vochtproblemen moet aanpakken en welke isolatiemethode het beste is voor jouw kelder.
 • Professionele plaatsing: ben je tevreden met het voorstel? Dan plaatst een vakspecialist jouw isolatiematerialen zoals het hoort. Op deze manier ben jij verzekerd van een naadloze isolatieschil waar geen warmte langs verdwijnt.
 • Kwaliteitsvolle isolatiematerialen: door jaren aan ervaring weet een specialist welke isolatiematerialen het beste zijn voor jouw kelder. Hij is op de hoogte van de minimale isolatiedikte en kan door zijn werk de beste materialen inkopen voor een lagere prijs.
 • Verlaagd btw-tarief: met een expert kom je niet alleen in aanmerking voor een subsidie. Zo geldt er ook een verlaagd btw-tarief van 9% op arbeidskosten, mits je woning minimaal 2 jaar oud is.
 • Vakspecialist nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen een paar werkdagen vrijblijvend offertes voor jouw klus. Vind hier het contactformulier.

 

kelder isolatie

 

Veelgestelde vragen over kelder isolatie

Overtuigd van de voordelen van kelderisolatie? En wil je graag professioneel advies op maat? Schakel dan meteen een isolatiespecialist in. Hieronder beantwoorden we alvast een paar vragen: • Hoe dik moet kelder isolatie zijn?
  De dikte van het isolatiemateriaal hangt vooral af van het type isolatie en of het om een nieuwbouwwoning gaat of niet. Wil je bijvoorbeeld de bodem van de kelder isoleren met isolatieparels of -chips? Dan moet deze isolatielaag minstens 30 cm dik zijn. Isoleer je eerder het kelderplafond? Reken dan op een isolatiedikte van 6 à 10 cm. Een specialist weet wat nodig is. Ontvang professioneel advies op maat.


 • Welke kelderisolatie is het meest geschikt bij een houten vloer?
  Bij een houten vloer kiest een specialist meestal voor glas- of rotswol. Deze isolatieplaten of -dekens zijn waterafstotend en kunnen goed tegen bacterie- en schimmelgroei. Door hun flexibiliteit klem je ze ook makkelijk vast tussen de balken. Vervolgens werk je het kelderplafond af met gipsplaten.


 • Welke kelderisolatie is het meest geschikt bij een betonnen vloer?
  De meest voorkomende isolatiematerialen om een betonvloer te isoleren, zijn harde isolatieplaten zoals EPS, PIR en XPS. Deze zijn makkelijk aan te brengen en hebben een uitstekende thermische isolatiewaarde.


 • Hoe isoleer ik het best een vochtige kelder?

  Dat is afhankelijk van de aard van de vochtproblemen en de kelder in kwestie. Voordat je isoleert is het bv. een must om eventuele vochtproblemen aan te pakken. Pas daarna kan je de wanden van de kelder en het plafond efficiënt isoleren. Doe je dit niet? Dan worden de vochtproblemen alleen maar erger.

  TIP: een isolatiespecialist kan vochtproblemen herkennen en geeft advies over de bestrijding hiervan. Daarom is samenwerken met een specialist altijd de beste optie. Vind een expert in je buurt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten