Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren met cellulose

Wie op zoek gaat naar een ecologisch isolatiemateriaal komt vroeg of laat bij cellulose isolatie uit. Dit materiaal bestaat uit gerecycleerd krantenpapier dat herwerkt is tot vlokken. Om een hogere brandweerbaarheid te bekomen worden enkele niet-schadelijke chemicaliën toegevoegd. Op dezelfde manier wordt voorkomen dat het krantenpapier gaat rotten. Vanzelfsprekend wordt enkel gebruik gemaakt van chemicaliën die geen negatieve invloed hebben op het milieu, gezien het ecologische karakter van de cellulose anders zou verdwijnen. Vooral binnen passieve woningen wordt vaak voor cellulose als isolator gekozen.

Wat is cellulose?

Cellulose is een materiaal, gemaakt van gerecycled krantenpapier. Hieraan worden diverse chemische stoffen en een aantal mineralen toegevoegd om het middel brandwerend te maken. Cellulose is ideaal voor geluidisolatie en warmte-isolatie. Cellulose wordt vaak gebruikt tussen verdiepingen met houten vloeren en plafonds om zo het geluid te beperken.

Voordelen cellulosemateriaal

Cellulose biedt een goede isolatie. De warmtegeleidingscoëfficiënt van cellulose op basis van krantenpapier ligt tussen de 0,035 en 0,040 W/mK. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. Ter vergelijking: kurk ligt rond de 0,039 W/mK, schapenwol rond de 0,038 W/mK en stro en riet rond de 0,056 W/mK maar die zijn uiteraard een stuk minder brandveilig.

cellulose isolatie

Verder voorkomt cellulose condensvorming, waardoor de constructie in ieder geval op dat gebied niet wordt aangetast. Ook is het dankzij het recyclen zeer milieuvriendelijk, is het veilig bij brand dankzij de toegevoegde mineralen, ademt het spul en is de isolatie in de zomer ook zeer goed. Bovendien houdt het heel goed geluid tegen.

Kan ik zelf cellulose isolatie aanbrengen?

In theorie is het mogelijk om zelf de isolatie aan te brengen. De zakken met cellulose materiaal zijn eenvoudig te bestellen. Het er voor zorgen dat het materiaal goed wordt verspreid is echter een stuk lastiger. Wanneer je vaker met dit bijltje hebt gehakt zou je het dus eventueel zelf kunnen doen, maar anders is het wellicht raadzaam het aan specialisten over te laten. Cellulose is doorgaans los materiaal, maar is eventueel ook in platen leverbaar. Als het om kleine oppervlakten gaat dan zou je eventueel voor de platen kunnen kiezen, maar deze zijn heel lastig tussen een plafond en een vloer aan te brengen; inspuiten is dan een praktisch gezien meer werkbare oplossing.

Toepassen van cellulose in woning

Cellulose wordt niet geplaatst, maar ingespoten onder druk. Dit gebeurt door middel van een soort blazer. De ruimte waarin de cellulose terecht komt moet dus afgesloten zijn, zodat de vlokken niet meer weg kunnen. De overdruk verzekert je ervan dat de vlokken mooi bij elkaar aansluiten en gaten of kieren vermeden worden. Dit is erg belangrijk, want iedere kier zou kunnen leiden tot een koudebrug en een verlies van warmte en energie.

Duurzaam isoleren is goed voor de portemonnee op de lange termijn. Om duurzaam te isoleren kan bijvoorbeeld cellulose gebruikt worden. Cellulose is een duurzaam isolatiemateriaal en bestaat uit papiervlokken. Cellulose wordt met name toegepast in dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie.

Waarom isoleren met cellulose?

Cellulose is één van de oudste isolatiematerialen die er bestaat. Tegenwoordig wordt cellulose gemaakt door middel van het vermalen van oude kranten in vlokken die vervolgens behandeld worden met een boorzuuroplossing om ze vuurbestendig te maken. Dit fabricatieproces werd al in de jaren ’50 gebruikt en werd populairder in de jaren ’70.

Aanbrengen cellulose isolatie

Er zijn vier manieren waarop cellulose isolatie kan worden aangebracht:

  • Droge, losse vulling
    Deze manier wordt veelal gebruikt bij oude woningen waarbij het de muren in wordt geblazen.
  • Gespoten
    Voor het aanbrengen van cellulose in nieuwe wanden wordt vaak een gespoten methode gebruikt waarbij water en een vochtvertrager worden toegevoegd tijden het spuitproces.
  • Gestabiliseerde cellulose
    Voor het toepassen op zolders of daken wordt de cellulose aangelengd met wat water om zo een kleverige massa te creëren waardoor het ideaal wordt voor toepassing op schuine daken.
  • Stofarme cellulose
    Deze cellulose heeft een klein beetje olie of een andere vorm van stofdemper als toevoeging, om zo het stof dat vrijkomt te beperken. Dit wordt wel gebruikt in huizen waar mensen wonen die gevoelig zijn voor stof. Hoewel na aanbrengen van dit materiaal in het algemeen al vrij weinig stof vrijkomt, kan het toch handig zijn om hier voor te kiezen.

Voordelen cellulose isolatie

Cellulose is een isolatiemateriaal dat heel wat voordelen met zich meebrengt. Ten eerste is het makkelijk te plaatsen en is de kans op kieren bovendien erg klein. Wanneer je een isolatiemateriaal in de vorm van platen kiest, is er vaak wel sprake van kleine gaten die bloot blijven.

Daarnaast is het ook een prima vochtregulator. Cellulose is tevens ook een relatief goedkoop isolatiemateriaal. Het kost gemiddeld ongeveer €13 euro per vierkante meter. Het kan ook makkelijk toegepast worden doordat het eenvoudig de muren en vloeren ingeblazen kan worden, maar het kan ook handmatig aangebracht worden. Overtuigd? Vraag hier offertes op.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten