Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakconstructies

Het belang van een goede dakconstructie moet niet onderschat worden. De constructie moet niet alleen het daadwerkelijke dak dragen, maar moet ook weer en wind kunnen weerstaan en eventueel extra gewicht van bijvoorbeeld sneeuw. Daarnaast moet de constructie ook voldoende isolatie kunnen bieden van buitenaf zowel als van binnenuit.

Dakrenovaties

Hoe kan je een dak isoleren?

Er zijn twee methodes van isoleren. Het zogenaamde ‘koud dak’ of het ‘warm dak’ isoleren. Bij de eerste isoleer je een dak aan de binnenkant, en bij de twee optie isoleer je van buitenaf. Beide opties zijn in principe mogelijk bij verschillende soorten daken. Toch is niet elke keus even goed, want verkeerd geïsoleerde daken kunnen rotting veroorzaken. Belangrijk is dus om een professional in te schakelen om te garanderen dat het goed gebeurt met het juiste materiaal.

Wanneer je van plan bent om je dak te laten isoleren is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Vooraleer over te gaan tot het bestellen van je dakisolatie dien je dan ook rekening te houden met het daktype waarover je beschikt. We maken wat dat betreft een structureel onderscheid tussen een plat dak en een schuin dak. We zetten graag de verschillende mogelijkheden om te isoleren afhankelijk van het daktype waarover je beschikt voor jou op een rijtje.

Dakisolatie bij plat dak

Wanneer je over een plat dak beschikt kan je deze op twee verschillende manieren isoleren. Je kan er voor kiezen om de isolatie aan te brengen aan de binnenkant van het dak, maar het kan ook aan de buitenkant aangebracht worden. Wanneer het dak van binnen wordt geïsoleerd wordt er gebruik gemaakt van steenwol of glaswol. Dit type isolatie is vrij eenvoudig aan te brengen, maar glaswol heeft als nadeel dat het behoorlijk kan prikken. Een tweede mogelijkheid is het plaatsen van zogenaamde isolatieplaten. Deze worden aan de buitenkant van het dak aangebracht en beschikken eveneens over een prima isolerende werking. Let wel, in het bijzonder wanneer je de isolatie aan de buitenkant van je dak plaatst is het van cruciaal belang om een goede afwatering te voorzien.

Dakisolatie bij schuin dak

Wanneer je over een schuin dak beschikt is het niet mogelijk om isolatie aan de buitenzijde aan te brengen. In dit geval ben je dan ook bijvoorbeeld aangewezen op het gebruik van glaswol. Heb je het niet zo begrepen op dit type isolatiemateriaal, dan is het eveneens mogelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld isolatiefolie, vlasvezel platen of EPS platen. Voor welk type isolatiemateriaal je uiteindelijk zal kiezen is grotendeels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ook het prijskaartje dat je dient te betalen kan op dit vlak uiteraard een niet onbelangrijke rol spelen.

Wat is het belang van het goed isoleren van een dak?

Goed isoleren van een dak draagt bij aan warmtebehoud in huis en levert dus zo energiebesparing op. Daarbovenop helpt isolatie van een dak vaak ook tegen geluid. Vooral bij platte daken is dit van belang. Bij schuine daken zit er vaak nog een zolder of kruipruimte boven het woongedeelte. Hierdoor is het isoleren van geluid meestal minder belangrijk. Bij platte daken is het wel goed om na te denken over geluidsisolatie.

Wat is een groendak?

Een populaire manier tegenwoordig is het isoleren met behulp van een groendak. Een groendak is in feit een tuin op een dak. Dit moet echter wel goed gebeuren, dus ga hier niet zo maar mee aan de slag. Een groendak vereist een goede dakconstructie die de planten kan dragen. Hiervoor moet de draagkracht minstens 65kg/m2 zijn. Bij oudere gebouwen is dit vaak al geen optie. Mocht je een nieuwbouw woning hebben kan dit wel een mooie oplossing zijn.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers