Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie vergunningplichtig

Zodra er aanpassingen aan je woning worden uitgevoerd die een invloed hebben op bijvoorbeeld het bouwvolume dien je er rekening mee te houden dat er een omgevingsvergunning noodzakelijk kan zijn. Veel mensen houden hier geen rekening mee, maar ook bij het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van je dak is dat het geval.

Vergunning bij dakisolatie aan de binnenkant?

De meeste mensen die er voor kiezen om hun dak te isoleren doen dit aan de binnenkant. Dit zorgt er voor dat er doorgaans nooit een vergunning noodzakelijk is. Let wel, er zijn uitzonderingen. In de volgende gevallen kan er wel degelijk een vergunning vereist zijn:

  • Indien er veranderingen gebeuren aan de draagconstructie.
  • Wanneer er veranderingen plaatsvinden op vlak van brandcompartimentering.
  • Wanneer de bebouwde oppervlakte tijdens een renovatie wordt uitgebreid.
  • Indien het bouwvolume toeneemt.

Wordt de dakisolatie aan de binnenkant van het dak geplaatst en werd er rekening gehouden met bovenstaande uitzonderingen? In dat geval is er geen omgevingsvergunning nodig voor het aanbrengen van dakisolatie.

Vergunningplicht bij dakisolatie aan de buitenkant

Een compleet ander verhaal wordt het wanneer de dakisolatie aan de buitenkant van het dak wordt aangebracht. Bij het gebruik van zogenaamde isolatiedakplaten of renovatiedakplaten is er namelijk altijd sprake van een verhoging van het dak. De platen hebben vaak een dikte van ongeveer 8 centimeter en worden geplaatst op het reeds bestaande dakbeschot. Met andere woorden, bij een dak met een oppervlakte van 100 vierkante meter zal er een toename zijn van het volume van zo een 8 m3. Zodra er sprake is van een uitbreiding van het bouwvolume is er in Nederland een omgevingsvergunning noodzakelijk, dus ook in een situatie zoals hier aangegeven.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkende dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers