Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energie prestatie advies

Energiebesparende maatregelen kunnen je maandelijkse energiefacturen behoorlijk drukken. Wie vertrekt van een woning waar nog niets gebeurd is en dan bereid is tot de nodige investeringen, krijgt al snel de helft van zijn facturen in vermindering. Dit wil zeggen dat je initieel wel kosten moet dragen, maar op lange en middellange termijn alleen maar winst maakt. Maar het is niet altijd even eenvoudig om te weten welke kosten nu het meeste zullen opbrengen. Wat is het meest dringend? Wat rendeert het snelst? Kortom, waar verlies ik energie in mijn woning. Natuurlijk heb je bij aankoop van de woning een energielabel meegekregen. Dit geeft alvast een eerste beeld, maar is nog veel te algemeen om echt grote besparingen te realiseren. Om dit te doen en een op maat gemaakt beeld van het energieverbruik van je woning te kennen, dien je contact op te nemen met adviseur, bouwkundige of installatiebedrijf voor het opstellen van een energie prestatie advies, kortweg EPA. Hier krijg je een gedetailleerd beeld van de verliesposten van je woning op gebied van energie.

Wat is een energie prestatie advies (EPA)?

EPA staat voor energie prestatie advies en geeft een duidelijk beeld van het energieverbruik van je woning en advies over mogelijkheden om dit te verminderen. Een EPA of energie prestatie advies laat je opmaken door een erkende adviseur, bouwkundige of een installatiebedrijf. Concreet gesteld komt de adviseur bij je langs en maakt een staat op van je isolatie, verwarming, ramen, ventilatie etc. Alles wat met energieverbruik te maken heeft, wordt in kaart gebracht. Aan de hand van deze gegevens kan de adviseur dan bepalen welke investeringen nuttig voor je zijn, hoeveel ze kosten en op welke termijn je ze kan terugverdienen. Je krijgt dus een volledig plaatje van A tot Z. Dit in tegenstelling tot het energielabel dat veel algemener blijft. Bovendien is een EPA specifiek opgesteld voor jouw woning. Je weet precies wat de kosten zullen zijn wanneer jij ze moet maken, want dit kan verschillen naargelang de ligging van je woning, ouderdom, eerder gemaakte investeringen en dergelijke.

Wat kost een energie prestatie advies?

Er zijn geen standaardprijzen voor het opmaken van een energie prestatie advies. Elke adviseur kent zijn eigen tarief en je dient dus vooraf een offerte op te vragen. Dit doe je bij verschillende adviseurs gezien er behoorlijk hoge prijsverschillen mogelijk zijn. Als gemiddelde kan je rekenen op zo een €200 euro. Niet goedkoop, maar houd in je achterhoofd dat het volgen van de adviezen je ook heel wat euro’s kan opbrengen. Enerzijds door het verminderde energieverbruik, anderzijds doordat je een beter energielabel zal krijgen. En wanneer je wilt verhuren of verkopen, kan dit weer tot een hogere verhuur- of verkoopprijs leiden. Bovendien zullen er vast wel wat energiebesparende maatregelen zijn die geen handenvol geld kosten, maar toch al aardig wat opleveren. De mate waarin je het advies opvolgt, is ook geheel je eigen keuze. Een EPA is niet verplicht, enkel adviserend en je doet er nadien mee wat je zelf wilt. Je kan de aangeraden maatregelen ook op langere termijn laten uitvoeren.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten