Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPS isolatieplaten

EPS is een zeer frequent gebruikte isolatie voor zowel muren, vloeren als plafonds. De reden hiervoor is de prijs van het materiaal en de eenvoudige manier waarop er met EPS gewerkt kan worden. In de volksmond is EPS gekend als piepschuim. Het materiaal weegt nagenoeg niets, is gemakkelijk op maat te snijden, waterdicht en een goede isolator tegen ongewenste geluiden. Kortom, een isolatiemateriaal dat heel wat voordelen te bieden heeft.

Geëxpandeerd polystreen oftewel EPS

EPS is een duurzaam isolatiemateriaal. In feite is het niets anders dan piepschuim platen, het is dus een kunststof isolatiemateriaal. Eén van de grote voordelen van EPS is dat het exact op maat gesneden kan worden. Zo verlies je weinig materiaal en bespaar je dus meteen al. EPS is ook vrij goedkoop en kost slechts rond de €12 euro per vierkante meter per tien centimeter isolatie.

Waarvoor gebruiken?

EPS is populair in de bouw voor bijvoorbeeld warmte- en geluidsisolatie. Het helpt goed bij het tegengaan van trillingen waardoor het dus ideaal is voor geluidsisolatie. Daarnaast heeft het ook als groot voordeel dat het tot wel vijf keer hergebruikt kan worden. EPS is een lichtmateriaal, waardoor het gemakkelijk te installeren en te vervoeren is. Hierdoor zit er relatief weinig tijd in het aanbrengen van het isolatiemateriaal, waardoor het één van de goedkoopste manieren is om je huis te laten isoleren. Ook is de stof gemakkelijk recyclebaar. Om deze reden kiezen veel huishoudens voor deze stof. Wel verdient het de opmerking dat het productieproces van EPS isolatiemateriaal nou niet bepaalt milieuvriendelijk is.

EPS in de woning

EPS heeft een behoorlijke lambda-waarde, maar niet de beste die op de markt van isolatiematerialen te vinden is. Dit is echter ook niet altijd nodig. Veel hangt af van het doel van je isolatie, de ligging van je woning en het deel dat je wilt isoleren. Om je woning passief te maken, zal EPS niet volstaan voor buitenmuren of een dak, maar om de binnenmuren te isoleren is het perfect geschikt. Zeker wanneer ook de prijs een rol speelt. Heel wat isolatiematerialen zijn beduidend duurder dan EPS en bovendien niet zelf te plaatsen. Dat zorgt voor dubbele kosten die je bij EPS niet hebt. Het materiaal is goedkoop en je kunt het zelf plaatsen. EPS wordt verkocht in platen die je nadien op maat snijdt. Zo heb je steeds stukken die perfect passen in je woning.

Kosten EPS isolatieplaten

Bij woningisolatie zal je goed moeten nadenken over het isolatiemateriaal waar je gebruik van wilt maken. Eén van de isolatiematerialen waar je voor zou kunnen kiezen is het isolatiemateriaal EPS. In dit artikel vertellen we meer over de eigenschappen van EPS, de kosten én bespreken we de voor- en nadelen.
Tijdens de zoektocht naar het geschikte isolatiemateriaal speelt de prijs natuurlijk een belangrijke rol. Uiteindelijk wil je jouw huis graag goed geïsoleerd hebben tegen een goede prijs. Aangezien EPS al jarenlang gebruikt wordt, het gemakkelijk aan te brengen is en er veel vraag naar is, is de prijs in vergelijking met andere isolatiematerialen niet zo heel hoog. Bij een gemiddeld isolatiebedrijf ben je €20 euro per vierkante meter kwijt. Deze kosten zijn inclusief arbeidsloon en de BTW die aan de overheid betaalt moet worden.

Stel je wilt de vloer laten isoleren en hebt gekozen voor EPS als isolatiemateriaal. Een goede keuze, want piepschuim platen zijn ideaal geschikt voor vloerisolatie. Wanneer je een vloer (of kruipruimte) oppervlak hebt van 50 vierkante meter, ben je dus €1000 euro inclusief materiaal, arbeidsuren en BTW kwijt.

Voordelen EPS isolatiemateriaal

Behoorlijk wat isolatiebedrijven maken gebruik van het isolatiemateriaal EPS. Het voordeel van het materiaal is dat het gemakkelijk aan te brengen is én dat het jarenlang mee gaat. Daarnaast is het materiaal uitermate goed geschikt als isolatie waardoor je de garantie hebt dat je huis goed geïsoleerd is. Het EPS isolatiemateriaal is licht van gewicht en dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn de piepschuim platen makkelijk te vervoeren en ook nog eens makkelijk aan te brengen. Dit werkt natuurlijk zowel tijd- als kostenbesparend. Om deze redenen is het materiaal populair onder de huishoudens die hun huis willen laten isoleren. Daarnaast is het materiaal ook nog eens volledig recyclebaar.

Toch zitten er ook een aantal noemenswaardige nadelen aan. Zo is de stof niet de meest milieuvriendelijke toepassing als het gaat om het productieproces. Daarbij vliegt het materiaal gemakkelijk in de brand, wat nou niet bepaalt veilig is. Toch hoeven dit geen redenen te zijn om niet te kiezen voor EPS, omdat de Nederlandse overheid de stof goed heeft gekeurd, wat betekent dat de stof het brandgevaar van de woning niet verhoogt.

Nadelen EPS isolatieplaten

Sta je op het punt om je huis te laten isoleren? Goede beslissing! Wel zal je dan na moeten denken over het isolatiemateriaal dat je wilt gaan gebruiken. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel komen de eigenschappen van EPS aan de orde en bespreken we de voor- en nadelen van het isolatieproduct. De laatste jaren duiken er steeds meer verschillende isolatiematerialen op. Dat is niet zo heel gek als je je bedenkt dat steeds meer huishoudens hun huis laten isoleren. Wij raden aan goed na te denken over het isolatiemateriaal, omdat deze een belangrijke rol speelt bij een energiezuinige woning.

Het was je waarschijnlijk al wel duidelijk, maar EPS is een isolatiemateriaal. Dit materiaal kan gebruik worden om zowel wanden als het dak en de vloeren te laten isoleren. EPS was één van de eerste isolatiematerialen en is dus al een tijdje op de markt.

De nadelen zijn dat het productieproces van EPS nou niet bepaalt milieuvriendelijk is. Daarnaast is de stof ook makkelijk vatbaar voor vuur, wat jouw huis niet brandveiliger maakt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten