FCKW
FCKW is een Duitse afkorting voor Fluorchlorkohlenwasserstoffe, in het Nederlands bekend onder de naam chloorfluorkoolstofverbindingen. Aangezien dat je wellicht niet zo heel erg veel zegt: een bekende afkorting hiervan is cfk.
Toepassingen
FCKW is een gas dat over uitmuntende koeleigenschappen beschikt. Dit gas wordt dan ook vaak gebruikt als koudemiddel in airco-, vries- en koelinstallaties. Ook worden de gassen gebruikt in isolatiematerialen en als blaasmiddel in polyurethaanschuim, ook wel bekend als PUR-schuim. Sinds een aantal jaren zijn cfk’s verboden omdat ze zeer slecht zijn voor de ozonlaag. Als de cfk’s niet verboden zouden zijn, zou er tegen 2060 nauwelijks nog een ozonlaag over zijn gebleven; iets dat zeer ernstig is voor het leven op aarde.
In de jaren ’80 kwam dit bijzonder schadelijke effect aan het licht, waarna internationale verdragen er sterk op aandrongen om deze broeikasgassen uit te faseren en tenslotte te verbieden.
Wordt FCKW tegenwoordig nog gebruikt?
FCKW oftewel cfk is tegenwoordig verboden. Alle producten die je tegenwoordig dus als isolatiemateriaal kunt gebruiken, zijn gegarandeerd FCKW vrij. Sinds 1993 wordt er een ander blaasmiddel gebruikt voor PUR-schuim waardoor ook dit FCKW-vrij is en relatief milieuvriendelijk is. Dit blaasmiddel is vrijwel altijd water, wat ook prima lijkt en blijkt te werken!
Wel is de oude vorm van het PUR schuim nog steeds in tal van huizen aanwezig, simpelweg omdat die gebouwd zijn in tijden dat FCKW nog niet verboden was. Bij sloop en verbouwingen kan het dus zijn dat dit afval nog steeds tevoorschijn komt. Het is niet schadelijk voor mensen en dieren zoals bijvoorbeeld asbest en kan gewoon worden afgevoerd zoals bijna alle andere bouwmaterialen.