Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

HFCKW

HFCKW is een uit het Duits afkomstige afkorting en staat voluit voor Wasserstofffluorchlorkohlenwasserstoffe. Dit houdt in dat de chemische stof waar de naam op slaat bestaat uit Wasserstoff (waterstof), chloor, fluor en koolstof. Ook deze naam is wellicht wat onbekend. Wat gangbaarder is de in het Nederlands ook wel bekende afkorting cfk. Zie Wikipedia.

Wat is het nut van HFCKW?

HFCKW is de naam voor een groep gassen die allemaal deels dezelfde eigenschappen bezitten. Eén van die eigenschappen is dat de gassen goed als koudemiddel zijn te gebruiken. De gassen verdampen op zo een manier dat er geen warmte uit de omgeving wordt gebruikt om te verdampen, waardoor het gas zelf koeler wordt. Bijvoorbeeld: water gebruikt warmte uit de omgeving als het wilt verdampen, vandaar ook dat we zweten als we het warm krijgen: het water is bedoeld om de huid te koelen. Bij HFCKW gassen is dat dus niet het geval en wordt het gas zelf kouder. Hierdoor gaat er nauwelijks koelte verloren en is het dus een goed koelmiddel. Het wordt dan ook veel gebruikt als koelmiddel in koel- en vriesinstallaties en bijvoorbeeld airco’s.

Door deze goede koeleigenschappen werden de gassen ook vaak gebruikt in isolatiematerialen, en bijvoorbeeld als blaasmiddel in PUR schuim (voluit polyurethaanschuim). Sinds enkele tientallen jaren zijn deze gassen echter verboden omdat het op een zeer schadelijke manier met ozon reageert, waardoor de ozonlaag zeer snel kon verdwijnen.

Wat is de rol van HFCKW in de huidige isolatiematerialen?

Tegenwoordig zijn HFCKW gassen zoals gezegd verboden. Alle op de markt zijnde isolatiematerialen zijn dus volstrekt vrij van HFCKW gassen; deze zijn immers verboden. Uiteraard zijn isolatiematerialen met HFCKW nog in oude woningen en andere gebouwen terug te vinden omdat het voor de jaren negentig nog nergens verboden was. HFCKW is voor mensen verder overigens bij normaalgebruik niet schadelijk, waardoor er behalve de normale voorzorgsmaatregelen geen specifieke, strengere maatregelen vereist zijn.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten