Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieplaten

Het grootste deel van de meest gebruikte isolatiematerialen wordt in platenvorm verkocht en toegepast. De voordelen hiervan zijn talrijk, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Veel hangt af van het materiaal, de verwerkbaarheid ervan, de grootte van de platen, de te isoleren oppervlakte en de plaats waar het moet komen.

Voordelen van isolatieplaten

Isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde of een lagere lambdawaarde dan de meeste andere vormen van isolatie. Dit houdt in dat je heel wat kan winnen aan dikte. Een isolatieplaat heeft een veel hogere isolatiecoëfficiënt per centimeter waardoor je dus minder centimeters nodig hebt dan bij bijvoorbeeld isolatie door massa of losse vulling van een spouw. Zeker wanneer je niet eindeloos aan de buitenkant kunt isoleren, is dit een enorm pluspunt. Daarnaast hebben isolatieplaten ook een hogere drukvastheid. Dit is logisch gezien het om samengeperst materiaal gaat. Het voordeel hiervan is de stevigheid. Wanneer je bijvoorbeeld over vloerisolatie praat, is het toch uiterst belangrijk dat je een materiaal gebruikt dat niet inzakt wanneer je er op stapt. Een derde voordeel van isolatieplaten is de snelle en makkelijke plaatsing. Afhankelijk van het materiaal zijn isolatieplaten eenvoudig op maat te snijden en bij het plaatsen volstaat het om de plaat op de juiste plek te leggen. Je kunt ook heel wat nauwkeuriger werken, iets wat met spuitbussen niet altijd het geval is.

Nadelen van isolatieplaten

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook wat nadelen verbonden aan het werken met isolatieplaten. Het grootste nadeel is wellicht het risico op naden en kieren. Platen passen niet altijd tot in de kleine ruimtes en dit geeft piepkleine openingen die niet geïsoleerd zijn. Bovendien zijn er altijd naden op de plek waar de platen tegen elkaar komen te liggen. Een mogelijke oplossing hiervoor is het afplakken van de naden en kieren of opvulling met PUR in schuimvorm. Een ander nadeel is de extra kosten die je dient te maken bij de niet-synthetische isolatieplaten. Hier moet je namelijk nog een extra plasticfolie voorzien, wil je een goede isolatie bekomen. Ook zijn isolatieplaten niet altijd even makkelijk combineerbaar met vloerverwarming. Hier speelt het gekozen materiaal natuurlijk wel een grote rol. Als laatste zal je bij gebruik van isolatieplaten op de vloer altijd een aparte uitvullingslaag moeten voorzien voor je leidingen. Dit zijn enkele centimeters die je niet volledig kunt isoleren.

Wel of niet kiezen voor isolatieplaten?

De keuze die je maakt zal afhangen van je woning en je budget. Idealiter kies je voor een combinatie van isolatieplaten en PUR schuim. Niet dadelijk de goedkoopste oplossing, maar wel de ideale manier om een optimale isolatie van je woning te verzekeren. Bovendien win je een groot deel van je kosten terug door het beperktere energieverbruik van je woning. En ook de tijd die je wint bij het plaatsen heeft zijn prijs. Isolatieplaten zorgen ervoor dat je isolatie sneller geplaatst kan worden of zelfs geheel eigenhandig. En ook dat kan heel wat besparingen met zich meebrengen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten