Dakisolatie levensduur
Wanneer je er voor kiest om kwalitatief isolatiemateriaal aan te kopen kan je doorgaans steeds rekenen op een prima levensduur. Dat is voor dakisolatie niet anders. In principe hoef je dakisolatie dan ook slechts één keer in je leven aan te kopen, al zijn er ook enkele uitzonderingen. In bepaalde gevallen kan namelijk de levensduur van dakisolatie op diverse manieren worden beïnvloed. Wij zetten deze situaties even voor jou op een rij.
Impact van vocht op dakisolatie
Hoewel dakisolatie dus in principe zonder probleem een leven lang mee kan gaan is het vooral belangrijk om rekening te houden met de impact die vocht kan hebben op de werking van het isolatiemateriaal. Vaak denken mensen nog steeds dat het noodzakelijk is om een luchtspouw te voorzien bij het aanbrengen van dakisolatie, maar dat is niet het geval. Daar komt bij dat het bij het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van het dak steeds van cruciaal belang is om een dampscherm te voorzien. Alleen op deze manier kan je immers voorkomen dat het vocht dat zich in de lucht binnenshuis bevindt doordringt tot in de isolatie. Doe je dat niet, dan zal de isolatiewaarde van bijvoorbeeld dakisolatie uit glaswol na verloop van tijd aanzienlijk afnemen. Hierdoor zal je een belangrijk stuk rendement verliezen en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Levensduur van isolatie aan de buitenkant
Er wordt wel eens gezegd dat isolatie aan de buitenkant van je dak aanbrengen er voor zorgt dat je na verloop van tijd opnieuw zal moeten investeren. Dakisolatie die aan de buitenkant van een plat dak wordt aangebracht mag dan worden blootgesteld aan de elementen, dat wil niet zeggen dat de levensduur er door afneemt, in tegendeel. Je dient er alleen maar voor te zorgen dat er steeds een zogenaamd afschot wordt voorzien. Door dit afschot zal het water dat door het dak wordt opgevangen op efficiënte wijze worden afgevoerd waardoor mos en algen geen kans krijgen. Is er geen afschot aanwezig, dan zal dit de levensduur van je dakisolatie wel degelijk beïnvloeden.