We kennen allemaal wel de traditionele en vaak erg chemische isolatiematerialen als PUR schuim, steenwol, glaswol, enzovoorts. Toch zijn er heel wat isolatiematerialen die een natuurlijke herkomst hebben. Maar zitten daar eigenlijk voordelen en nadelen aan? En welke natuurlijke isolatiematerialen zijn er?
Natuurlijke isolatiematerialen worden tegenwoordig nauwelijks gebruikt in de woningen van particulieren. Dat kan op twee dingen duiden: of de natuurlijke isolatie is heel goed maar helaas vrijwel onbetaalbaar, of natuurlijke isolatie is lang zo goed niet als synthetische (kunstmatig gefabriceerde) isolatiematerialen. Dat tweede is het geval. Natuurlijke isolatie is vaak goedkoper dan gefabriceerde stoffen aangezien het veelal om restproducten gaat die op deze manier toch nog enigszins nuttig kunnen worden gebruikt. Helaas is het isolatievermogen van de natuurlijke isolatiematerialen veel minder goed dan die van synthetische materialen. Dat is op zich redelijk logisch verklaarbaar. Synthetische materialen worden zo in elkaar gezet dat het isolatievermogen zo groot mogelijk is. Wanneer een natuurlijke stof beter blijkt te kunnen isoleren dan synthetische materialen, zullen die eigenschappen direct gekopieerd worden naar synthetische materialen en zullen die materialen dus ook sterk verbeterd worden.
Eigenlijk is er van alles als isolatiemateriaal te gebruiken. Het bekendste en meest authentieke is misschien wel stro. Stro is een restproduct van de landbouw (het zijn de stengels van graansoorten) en is daarom relatief goedkoop (vanaf zo een €8 euro per vierkante meter isolatieoppervlak) te krijgen. Ook is er nog cellulose, wat gemaakt wordt van gerecycled papier. Het voordeel van deze vlokken papier is dat het ingespoten kan worden en dus in elk gaatje en kiertje terecht kan komen waardoor de isolatie zo optimaal mogelijk wordt verspreid. Andere natuurlijke materialen zijn hennep, vlaswol, Metisse, schapenwol, houtvezel, schelpen en kurk. Lees verder:
Op Isolatie.net lees je alles over woningisolatie.
Bekijk de 300+ artikelen over isolatie.
Bekijk de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven