RC-waarde
De RC-waarde, ook wel bekend als R-waarde of onder de veelzeggende naam isolatiewaarde, geeft aan hoe goed een bepaald object is in het isoleren. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter het object geïsoleerd is.
Hoe wordt de RC-waarde berekend?
De RC-waarde valt niet per isolatiemateriaal aan te geven. De RC-waarde is eigenlijk een naam voor de isolatie eigenschap van een gehele constructie, bijvoorbeeld een bepaalde muur, bepaald raam of bepaald dak. Je krijgt de RC-waarde door de dikte van het materiaal (uitgedrukt in meters) te delen door een zogenaamde lambda waarde. Wat die waarde precies inhoudt maakt niet heel veel uit, maar als je isolatiematerialen met elkaar wilt vergelijken, zul je dat dus op basis van die lambda waarde moeten doen. Hoe lager deze lambda waarde is, hoe groter de RC-waarde zal zijn, en hoe beter de isolatie dus werkt. Kortom: een lage lambda waarde is beter dan een hoge lambda waarde.
Welke isolatiematerialen zijn er en welke lambda waarde hebben deze?
Het voert te ver om een overzicht te geven van alle beschikbare isolatiematerialen. We zullen volstaan met een kleine opsomming. Cementmortel heeft een waarde van 0,93; zandsteen van 3,0; beton van 1,8; mineraal wol van 0,04; spaanplaat van 0,2; EPS van 0,035; PUR van 0,03 en resolschuim van 0,017. Wanneer je de lambda waarde van een specifiek materiaal wilt weten, kun je dat het beste bij de leverancier navragen. Hetzelfde materiaal kan bij diverse verschillende fabrikanten elk een andere waarde hebben en daarom is het verstandig dus even navraag te doen naar de exacte waarde voordat je van een bepaalde waarde uitgaat zonder te weten of die waarde al dan niet juist is.