Spouwmuurisolatie houtskeletbouw
Mensen die een milieubewuste woning willen kiezen er steeds vaker voor om gebruik te maken van een houtskeletbouw. In dit geval wordt er geen gebruik gemaakt van bakstenen, maar wel van stevige houten balken. Houtskeletbouw is een snelle, ecologisch verantwoorde manier van bouwen die bovendien een zeer aangename woning garandeert. In de basis mag een houtskeletbouw dan reeds over enkele isolerende kenmerken beschikken, toch is een aanvullende isolatie onder de vorm van bijvoorbeeld dakisolatie noodzakelijk. In bepaalde gevallen kan een houtskeletbouw ook over een spouwmuur beschikken waar warmteverlies in kan optreden. Kan ook deze geïsoleerd worden en hoe gaat dat dan precies in z’n werk?
Spouwmuurisolatie bij houtskeletbouw, doen of niet?
Net als bij een gewone woning kan er bij houtskeletbouw een bepaald warmteverlies ontstaan via de spouwmuur. De warme lucht in huis kenmerkt zich immers steevast door een stijgende werking waardoor het via de gevel een weg zoekt naar het dak van de houtskeletbouw. Tijdens dit proces is het niet ondenkbaar dat er een behoorlijke hoeveelheid warme lucht (naar verwachting zo’n 25%) via de spouwmuur een weg naar buiten vindt. Het isoleren van een spouwmuur kan er omwille van deze reden dan ook bij een houtskeletbouw voor zorgen dat het warmteverlies in de kiem wordt gesmoord.
Geen drukopbouw tijdens isoleren
Veel mensen die er voor willen kiezen om de spouwmuur van hun houtskeletbouw te isoleren vrezen dat ze te maken kunnen krijgen met vervormingen van de muren. Deze vrees is echter niet terecht. Zowel tijdens als na het isoleren met behulp van minerale wol ontstaat er geen drukopbouw waardoor vervormingen niet voor kunnen komen. De wol zal in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook geen impact hebben op met name watervaste platen. De wol is bovendien met siliconen behandeld waardoor wateropname door de wol eveneens niet mogelijk is.