Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie vocht

Het grondig isoleren van een woning mag er dan wel voor zorgen dat warmteverlies in de kiem kan worden gesmoord, het brengt ook een belangrijk nadeel met zich mee. Wanneer je er zowel voor kiest om je dak te isoleren als de vloer en spouwmuur kan je er namelijk voor zorgen dat het aanwezige vocht in de lucht binnen in je huis geen weg naar buiten vindt. Meer vocht in huis kan echter zorgen voor vochtschade en bovendien zal ook het binnenklimaat minder behaaglijk aanvoelen. Een goede ventilatie voorzien zowel in de woning als in de spouwmuur is dan ook steeds bijzonder belangrijk.

Oplossing tegen doorslaand vocht

Vooral in de jaren 70 werden er bijzonder veel fouten gemaakt tijdens het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Deze fouten zorgden er voor dat de spouwmuur niet kon ademen waardoor vochtproblemen ontstonden. Ook vandaag de dag vrezen mensen nog steeds dat het isoleren van de spouwmuur vochtschade met zich mee kan brengen. Deze vrees is echter niet terecht, in het bijzonder omdat:

  • Isolatiematerialen voor het isoleren van de spouwmuur door de jaren heen aanzienlijk zijn verbeterd.
  • De isolatiemethodes sterk zijn verbeterd.

Wanneer spouwmuurisolatie goed is aangebracht kan het er voor zorgen dat vochtproblemen zoals bijvoorbeeld doorslaand vocht worden voorkomen. Dit is vandaag de dag zelfs één van de belangrijkste redenen, samen met de besparing op het gasverbruik waarom mensen er voor kiezen om hun spouwmuur te laten isoleren.

Goede ventilatie is van cruciaal belang

Wanneer je er voor kiest om je spouwmuur te vullen met isolatie is het steeds belangrijk om een goede ventilatie te voorzien. Deze ventilatie moet er namelijk voor zorgen dat het vocht in de spouwmuur weg kan waardoor het risico op condensvorming wordt beperkt. Op vlak van ventilatie is het onder andere belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde R-waarde. PUR schuim staat er bijvoorbeeld om bekend over een prima R-waarde te beschikken waardoor de spouwmuur kan blijven ademen. Hierdoor wordt vochtophoping probleemloos voorkomen waardoor ook condensvorming geen kans maakt. Het voorkomen van condens in de spouw heeft overigens ook een gunstige invloed op de levensduur van het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt, behalve als je kiest voor isolatiemateriaal dat waterbestendig is aangezien het dan niet wat uitmaakt. Toch wil je altijd vochtophoping in huis zoveel mogelijk voorkomen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten