Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat is de spouw?

De spouw is een ruimte die is terug te vinden tussen de buitengevel en de binnenmuur. De aanwezigheid van deze spouw moet er voor zorgen dat vochtdoorslag van buiten naar binnen wordt voorkomen. Baksteen beschikt over poreuze eigenschappen die er voor zorgen dat het mogelijk is dat water omhoog trekt. Door een ventilatie te voorzien in de spouw wordt er voor gezorgd dat aanwezige waterdamp wordt afgevoerd waardoor de muur uitdroogt. Het is een groot misverstand dat een spouw werd toegepast in alle type woningen. Alleen huizen die werden gebouwd tussen 1930 en 1975 beschikken doorgaans over een lege spouwmuur (dus zonder spouwmuurisolatie). Tegenwoordig is het al dan niet aanwezig zijn van een dergelijke ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuur afhankelijk van het type constructie waar gebruik van wordt gemaakt.

Het isoleren van de spouw

De functie van de spouw mag inmiddels duidelijk zijn en hoe interessant de aanwezigheid van een spouwmuur ook kan zijn, het moet gezegd worden dat er ook de nodige nadelen aan verbonden zijn. Standaard is een spouw in het merendeel van de gevallen namelijk niet geïsoleerd. Dit zorgt er voor dat er via de spouwmuur een aanzienlijk warmteverlies kan optreden wat zorgt voor een hogere energiefactuur. Wil je er voor zorgen dat de kosten van jouw energiefactuur binnen de perken blijven? Dan is het aanbrengen van isolatie in de spouw ongetwijfeld een interessante keuze!

Vuil in de spouw?

Tijdens het bouwen bestaat de kans dat er vervuiling optreedt in de spouw. Gaat het om gewone restjes van bakstenen of om gewoon vuil, dan is dit op zich vrij eenvoudig te verwijderen. Gaat het echter om betonresten, dan kan dat zomaar een compleet ander verhaal worden. Zogenaamde cementbaarden kunnen er namelijk voor zorgen dat er een brug wordt gemaakt tussen het binnen- en buitenspouwblad. Hierdoor kunnen na het aanbrengen van de spouwmuurisolatie aanzienlijke vochtproblemen ontstaan met alle gevolgen van dien. Een goede controle uitvoeren van de spouw is dan ook zeer belangrijk vooraleer deze te laten isoleren.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten