Gezondheid en isolatie
Er zijn regelmatig mensen die om onverklaarbare redenen ziek worden. Vaak blijkt het echter door de woonomgeving te komen die niet zo gezond is als men denkt. Als je vaak ziek wordt of last hebt van allergische reacties, kan het dus zeker de moeite waard zijn om je woning eens na te kijken.
Kun je ziek worden door slechte isolatie?
De meeste mensen brengen thuis de meeste tijd door. We slapen thuis en wonen thuis. Als een woning slecht is geïsoleerd en er daardoor ziektekiemen in de lucht hangen, kan het zijn dat de bewoners hier regelmatig ziek van worden. Men ademt tenslotte veel lucht in de woning in.
Slechte isolatie kan er voor zorgen dat de woning te vochtig wordt. Dit vocht is op haar beurt weer een goede voedingsbodem voor tal van schimmels en andere ongure organismen. Wanneer deze bacteriën in de lucht komen en worden ingeademd, kun je hier snel ziek van worden; zeker als je gedurende langere perioden de ziektekiemen inademt. Een slechte isolatie kan dus zeker nadelig zijn voor de gezondheid!
Wat kun je eraan doen?
De eerste stap is om de zichtbare schimmels te verwijderen en eventuele aangerichte schade te herstellen. Daarna moet er gelijk beter geïsoleerd worden, te beginnen met de muren die immers vaak een bron van vocht en kou zijn. Bij de wat oudere woningen is de ruimte in de spouwmuur leeg, waardoor hier eenvoudig isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Voor een goede isolatie moet die ruimte immers opgevuld worden met isolatiemateriaal. Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van steenwol. Steenwol is waterafstotend, waardoor het niet tot nauwelijks vocht doorlaat en hiermee een ideaal isolatiemateriaal is. Met goed geïsoleerde muren zet je de eerste stap naar gezonder wonen en wordt het huis ook nog eens meer waard.
Gezond wonen
Een huis is een veilige basis waar vanuit ieder persoon wilt leven, groeien en zichzelf ontwikkelen. Veel mensen hebben geen idee dat een huis je ook ziek kan maken. Leven in een ongezonde leefomgeving is natuurlijk heel slecht voor je gezondheid, maar hoe voorkom je dit?
Wat zijn de gevaren van ongezond wonen?
Omdat je veel van je tijd binnenshuis doorbrengt, wat vooral in de winter het geval is, is het zeer belangrijk dat de leefomgeving goed en gezond is. Is dit niet het geval dan kun je een hoop gezondheidsklachten ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van allemaal vervelende allergieën, een slechte weerstand krijgen, een chronische verkoudheid ontwikkelen en slecht slapen. Je kunt je voorstellen dat dit alleen maar erger wordt als je blijft wonen in een slechte woonomgeving wat zeker niet ten goede van de psyche komt.
Wat kun je doen om gezond te wonen?
Gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Je kunt door woningisolatie en een goede ventilatie veel vocht in huis tegengaan. Te veel vocht in huis is niet goed voor je omdat als het vocht niet weg kan er schimmel ontstaat en er dus algen en andere microben op de muur kunnen komen. Maar ook ongedierte vindt een vochtige ruimte een heerlijke omgeving om in te leven. Goede isolatie en ventilatie werken hierbij het beste om dit soort problemen tegen te gaan. Maar kijk ook of er ergens in je huis of schuur aanpassingen nodig zijn. Is bijvoorbeeld de verwarmingsketel nog veilig, heb je last van ongedierte en hoe zit het met je leidingen? Je kunt ook CO2 meters en koolmonoxidemelders in je huis ophangen. Als je dit allemaal naloopt en aanpassingen maakt waar nodig is, leef je al snel in een gezond huis.
Gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je woning. Op een ongezond klimaat, kan je woning slecht reageren. Vooral de lucht in je woning is belangrijk. Door de vervuilde lucht uit je woning te krijgen, wordt je binnenklimaat automatisch gezonder.
Hoe vermijd je vervuilde lucht?
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om de vervuilde stoffen niet in je woning te krijgen. Zo is het van belang om zo min mogelijk reinigingsproducten te gebruiken. Chloorproducten en ontstoppingsmiddelen zijn erg agressief en veroorzaken snel vervuilde lucht. Gebruik daarom natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
Een van de makkelijkste manieren om de vervuilde lucht te vermijden zijn het menselijke gebruiken zoals niet meer roken en koken met betere afzuiging. Deze handelingen zorgen vaak het meest voor vervuilde lucht en zijn eenvoudig te verhelpen. Door bijvoorbeeld buiten te roken en een goede afzuiger aan te zetten bij het koken. Krijgen deze stoffen minder kans om de lucht te vervuilen.
Ook de materialen in je woning vervuilen de lucht. Materialen als tapijt, verf of plaatmateriaal hebben een slechte invloed op het binnenklimaat in je woning. Zorg daarom voor duurzame en natuurlijke producten in je woning. Deze geven geen giftige dampen af en zorgen voor een gezond binnenklimaat.
Hoe haal je de vervuilde lucht weg uit je woning?
Om de vervuilde lucht af te voeren is het zeer belangrijk om je woning goed te ventileren. Zorg voor goede afzuigers en ventilatoren in je woning. Ook helpt het als je wat vaker een raam of deur open zet, zodat de vervuilde lucht eenvoudig weg kan. Zorg er wel voor dat je woning niet teveel afkoelt.