Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kruipruimte isoleren

Zo een 10% tot 15% van de warmte gaan in oudere woningen verloren via de vloer. Dit is logisch aangezien de kruipruimte vroeger nooit werd geïsoleerd. Als je een kruipruimte hebt, dan heeft die meestal meerdere ventilatieopeningen. Door tocht die op die manier wordt gecreëerd droogt het condensvocht namelijk op. Je kan je kruipruimte vergelijken met een spouwmuur, het doel is vocht af te voeren zodat de binnenruimte droog blijft.

Daarnaast is ook de grond zelf een bron van kou. Het is dus zeker interessant om de kruipruimte te isoleren. Echter moet je wel goed opletten dat deze ruimte altijd geventileerd blijft, anders kun je last krijgen van ongedierte en schimmelvorming. Zie ook het verschil tussen kruipruimte isolatie en bodemisolatie.

Wanneer kun je kruipruimte isolatie plaatsen?
Indien je een kruipruimte met een hoogte van minimaal 20 cm onder je woning hebt en deze ruimte niet hoeft te worden afgegraven is het mogelijk om hier isolatie te laten aanbrengen.

Wat is kruipruimte isolatie?

Isolatie kan op verschillende manieren in je kruipruimte (of kruipkelder) aangebracht worden. Indien de isolatie in de ruimte geblazen wordt zal deze vanzelf egaliseren en daardoor zal er langzamerhand een gelijkmatige laag ontstaan. Omdat deze laag je kruipruimte droger zal maken zal er niet zo snel kou naar boven trekken en is de kamer er boven warmer dan voorheen. Lees verder op de pagina: Wat is de kruipruimte?

Lekker: warme voeten!

Het hebben van een koude vloer brengt ongemakken met zich mee. Er gaat via de vloer veel warmte verloren en dient er nog meer verwarmt te worden. Logisch. Maar omdat veel mensen op de koude vloeren lopen hebben zij het gevoel dat het huis nog kouder is dan dat het is, daardoor zal de thermostaat nog hoger gezet worden. Met kruipruimte isolatie heb je geen last meer van koude voeten.

PUR spuiten aan onderkant vloer

Voordelen kruipruimte isolatie

Hoe je ook isoleert, er is altijd voordeel: je vloer zal aanzienlijk warmer zijn en weinig of geen condensvocht meer opnemen. Vocht of condensatie komen altijd aan de koudste kant, namelijk onder de isolatie. Bijkomende ventilatie van de kruipruimte wordt alsnog aangeraden. Je woning zelf zal ook minder vochtig zijn en daardoor minder onderhevig aan schimmels. Je kan nu bijvoorbeeld eindelijk een houten vloer plaatsen. Het grootste voordeel blijft echter wel financieel: hoe beter je isolatie, hoe lager de stookkosten.

De kruipruimte isoleren

Dit hangt af van een aantal factoren. Heb je voldoende kruipruimte om er zelf in te bewegen (eventueel kruipen), dan kan je de vloer rechtstreeks laten isoleren of overwegen zelf te isoleren. Je bevestigt dan dikke platen isolatiemateriaal onderaan tegen je vloer. Deze bevestiging is niet eenvoudig en moet duurzaam zijn. Eventueel kan je plakankers gebruiken. Dit zijn pennen die je onderaan tegen je vloer kleeft en waarop je de isolatie prikt en daarna vastzet met een klemplaatje.

Soms is het mogelijk om op te spuiten, de vloer wordt dan onderaan volledig bespoten met bijvoorbeeld PUR- of ander schuim. Eigenlijk zou je dan ook nog een dampscherm moeten plaatsen zodat je isolatiemateriaal volledig droog blijft. De meeste isolatieplaten hebben echter wel een geïntegreerd dampscherm, eventueel een aluminiumlaagje. Dan volstaat het om enkel de verbindingen af te tapen. Ook dit moet uiterst zorgvuldig gebeuren, vergeet vooral de aansluiting tegen de muren niet. Elk kiertje heeft belang en moet dicht.

Betonnen en houten vloeren

Heb je een houten vloer dan kan je gewoon tussen de balken of spanten isoleren of stijve platen onderaan eenvoudig bevestigen. Houten en betonnen vloeren kun je aan de onderzijde isoleren. Bepaalde fabrikanten van isolatiemateriaal bieden een stappenplan aan om zelf de isolatie te plaatsen. Echter kun je natuurlijk het materiaal op een professionele manier laten aanbrengen door een isolatiebedrijf in te schakelen.

De werkzaamheden

Een isolatieteam zal kruipruimte isolatie aanbrengen en heeft daarom toegang tot de kruipruimte nodig. Dit gaat er gebeuren:

  1. De ruimte is al geïnspecteerd en wordt er op een specifieke manier isolatie aangebracht
  2. Het optrekkend vocht in deze ruimte wordt voortaan geremd en tegengehouden
  3. Het team is binnen 1 dag klaar met de werkzaamheden

Nadat de werkzaamheden in de kruipkelder afgerond zijn kun je dus gelijk al genieten van meer comfort in je woning.

Wat als de kruipruimte ontoegankelijk is?

Is je kruipruimte niet toegankelijk, deze is bijvoorbeeld veel te laag, dan kan je deze ruimte gedeeltelijk of volledig (wanneer niet te groot) laten opvullen. Meestal zal dat gedeeltelijk zijn. Dan komt de isolatie op de ondergrond te liggen en krijg je nog steeds een vrije ruimte tussen isolatie en vloer. Condens of vocht zal zich opstapelen onder de isolatie, je vloer blijft dus droog. Een, in dit geval, veelgebruikte techniek zijn isolatiechips, schelpen en piepschuim EPS, deze zijn goedkoper maar hebben wel een lagere isolatiecoëfficiënt dan de meeste andere isolatiematerialen. Je moet dus een dikkere laag leggen om voldoende te isoleren.

Hoe dik je laag isolatie wordt is een afwegen tussen prijs, gewenste isolatiewaarde en beschikbare ruimte. Voor de Rc-waardes kan je je laten leiden door de minimale vereisten om aanspraak te kunnen maken op een landelijke of gemeentelijke subsidie.

Meer informatie:

Andere soorten

Het is slim om al je opties wat betreft woningisolatie te bestuderen. Een isolatiebedrijf uit jouw regio geeft je ook graag vrijblijvend advies.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkende isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten